De senaste dagarnas kraftiga regnande i Halland har lett till stora problem med översvämningar. Här i Getinge, norr om Halmstad, bedömer räddningstjänsten att det är katastrofläge. Foto: TT

Fick inte översvämningsvarning i tid

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivåerna i Suseån och Nissan har sjunkit ytterligare under natten. Räddningstjänsten i Halmstad säger nu att de har situationen under kontroll men att de varit för sent ute.

– Det är ett fantastiskt arbete som har gjorts, men vi borde varit igång tidigare. Oftast får vi vädervarningar från SMHI, men den här gången fick vi inga varningar innan. Vi var på det för sent, säger Tina Nordlund, ställföreträdande räddningschef i Halmstad.

Kollar var tredje timma

Vattennivån är betydligt lägre i dag och räddningstjänsten har dragit ner på personalresurserna. Ställföreträdande räddningschefen Tina Nordlund säger till Hallandsnytt att de har byggt tillräckligt med vallar för att klara av en liknande situation, det vill säga om vattnet skulle nå samma nivåer igen.

Översvämningar i Västsverige

– Vi är redo för mer regn och nu har vi personal som är ute och kollar läget var tredje timma, säger Tina Nordlund.

– För tillfället har vi bra kontroll på situationen och under helgen har vi beredskap. På måndag kommer vi träffas och planera vilka resurser vi behöver under veckan, säger Tina Nordlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet