Hann inte flytta på två timmar – måste betala 4.000

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha bott i evakueringslägenheter sedan förra sommaren har snart alla de evakuerade familjerna på Klockarevägen i Getinge flyttat hem. En av dem är Linda Moritz och hon är kritisk till hur hyresvärden HFAB hanterat översvämningen.

I augusti förra året slog regnovädret till mot Halland och nästan femtio hushåll på Klockarevägen i Getinge evakuerades på grund av de stora vattenmängderna. Linda Moritz var en av dem som evakuerades och nu har hon fått komma hem igen. Hon berättar hur vattnet rann in den där dagen i augusti för sexton månader sedan.

– Så kom det in så det rann ungefär hit upp, säger hon och pekar några decimeter upp på vägen i köket. När vi kom tillbaka dagen efter hade det börjat dra sig undan, men allting var förstört.

Översvämningar i Västsverige

Två timmar till hela flytten

Linda Moritz bodde några månader i sin husvagn innan hyresvärden HFAB gav henne en tvåa på Vallås. Där har hon sedan dess bott med sina tre barn. 

I tisdags var det dags att flytta hem, men Linda Moritz fick veta att hon bara hade två timmar på sig att tömma lägenheten på Vallås och städa den. Sedan skulle den besiktas innan nästa hyresgäst skulle flytta in. Det hann hon inte och nu har hon fått en faktura på fyra tusen kronor av HFAB för att hon inte städat.

– Räknar man restiden så försvinner de två timmarna direkt och hur ska jag hinna packa ut och in och städa en hel lägenhet på två timmar? frågar hon sig.

Men hyresvärden tycker inte att man kunnat göra annorlunda.

– Om man har vetat i tre månader vilken tidpunkt man ska lämna sin lägenhet så tycker jag att man har haft en rimlig möjlighet att planera, säger Ulf Nilsson, affärsutvecklings – och kommunikationschef på HFAB.

Inget lagbrott

Enligt hyreslagen så är det in- och utflytt samma dag som gäller, om det inte avtalats om annat.

– Vi har byggt ett system där man flyttar in och ut samma dag. Vi försöker vara mänskliga och hjälpa till. I det här fallet hade vi ingen möjlighet eftersom det var hantverkare som skulle göra färdigt det sista i lägenheten.

Blir kaka på kaka

Men det är inte bara själva flytten Linda Moritz är besviken på. Bland annat är det fel färg på golvet i badrummet, HFAB har satt in rostiga skåp och hennes badkar är borta.

– Nu blir det ju kaka på kaka på kaka. Först översvämningen, sen husvagn, sen Vallås och sen när man kommer hit så är inte allt 100 procent ändå.

SVT Nyheter Halland har pratat med flera av grannarna som nu flyttar tillbaka, en del är nöjda med HFAB medan andra, precis som Linda Moritz, är kritiska till hur hyresvärden hanterat flytten.

– Naturligtvis är det trist om någon inte är nöjd. Då får vi se om vi på något sätt kan rätta till det, säger Ulf Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet