Tistelfjärilen är en årlig besökare i Sverige. Vinterhalvåret spenderar den i Nordafrika eller Medelhavsområdet och när det blir varmare drar den norrut. 2019 är ett ovanligt år då antalet fjärilar stigit från tusental till miljontal i Sverige.
Inte farlig
Redan i maj började fjärilarna dyka upp i Halland och hittills har de setts i samtliga kommuner.
– Sannolikt har det varit gynnsamma förutsättningar för fjärilarna i Nordafrika. Det har varit sådana här massinvandringar förut, men jag kan inte minnas när, säger Mattias Lindström.
Han tillägger att den stora massan invandrande insekter inte är farlig för den svenska naturen, eftersom de lever på tistlar.
– Störst chans att se den färgglada fjärilen är i sin egen trädgård, särskilt om man har många nektarrika växter, berättar Mattias Lindström.
”Vanligare på lång sikt”
I Norden lägger tistelfjärilen ägg och på sensommaren är en ny generation fjärilar klara. Tidigare trodde man att alla fjärilarna dog i kylan och att nya migrantfjärilar anlände från södern på våren, men nyare rön tyder på att det även sker en återflyttning söderut. Det brukar ske efter sommaren.
– På lång sikt kan vi nog räkna med att den här typen av stora invandringar blir vanligare om det kommer fler varma vindar söderifrån, säger Mattias Lindström.
Tistelfjäril
Tistelfjäril är en årlig invandrare från Sydeuropa och Nordafrika. Den har observerats så långt norrut som Svalbard.
Vingbredden ligger på mellan 55 och 74 mm. Påminner ytligt om nässelfjärilen med gulröd grundfärg med svarta och vita tecken.
De tistelfjärilar som kommer till Sverige på våren, vanligen i maj eller juni, parar sig och lägger ägg på olika svenska tistelarter, ibland även på gråbo eller stockrosor.
Källa: Jordbruksverket/Naturhistoriska riksmuseet/TT