Charlotta Magnusson, verksamhetschef barn, vuxna och familj på socialtjänsten i Laholm, berättar att orosanmälningarna ligger på samma nivå som innan pandemin, men att betydligt fler fall handlar om våld. Foto: SVT/TT

Fler anmälningar om våld mot barn i Laholm under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har socialtjänsten i Laholm sett tecken på ökat våld mot barn. Orosanmälningarna ligger på samma nivå som innan pandemin, men ärendena är av allvarligare art och fler fall handlar om fysiskt eller psykiskt våld.

– Det som vi ser en ökning av, och som vi har sett en ökning av under ett par år men framförallt i koppling till pandemin, är våld i nära relationer, säger Charlotta Magnusson, verksamhetschef barn, vuxna och familj på socialtjänsten i Laholm.

I videoklippet ser du Charlotta Magnusson berätta om konsekvenserna av att växa upp med våld i klippet ovan.

Flera anmälningar som kommit in handlar om våld, både i sådana fall där barnet bevittnat våld i hemmet eller själv blivit utsatt för det.

Se även psykologen Emma Chawingas tips på hur kan upptäcka hur ett barn i din omgivning far illla:

Så har antalet orosanmälningar ändrats under pandemin – kommun för kommun:

SVT Halland har ringt runt till de olika kommunerna för att se hur pandemin påverkat hur många orosanmälningar som kommit in. Några har sett att antalet anmälningar ökar, andra har sett en minskning.

  • Falkenberg: Mellan 2019 och 2020 sjönk orosanmälningarna med 1,5 procent. Mellan 2020 och 2021 har orosanmälningarna än så länge sjunkit med 6 procent.
  • Halmstad: Har sett en ökning av anmälningar under pandemin. Hade 4 148 anmälningar under 2020, en ökning med 13 procent från föregående år. Under 2021 ökade orosanmälningarna med ytterligare 11 procent.
  • Hylte: Hylte har sett en ökning fyra år i rad. Eftersom ökningen varat i så pass många år, tror kommunen inte att coronapandemin är den utlösande faktorn, snarare att de har många socioekonomiskt utsatta invånare i kommunen.
  • Kungsbacka: Har sett en marginell ökning av orosanmälningar under pandemin. Under första fyra månaderna på 2021 låg ökningen bara på tre procent jämfört med 2019. Antalet orosanmälningar som leder till utredning ligger på 25–28 procent, en siffra som inte har ändrats under pandemin. Orosanmälningarna ökade redan innan pandemin, så kommunen tror inte det nödvändigtvis är den som ligger bakom.
  • Laholm: Laholms kommun hade under mars månad 100 pågående barnavårdsutredningar. Under en vanlig månad innan pandemin hade de omkring 65–70 pågående utredningar. Antalet anmälningar som lett till utredning hade fram till juli i år ökat med 30 procent under pandemin.
  • Varberg: Varbergs kommun har sett något färre anmälningar, men avvaktar med att analysera siffrorna eller dra några slutsatser tills pandemin är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.