Hundarna i Halmstad får fler badplatser att välja på än tidigare när årets badsäsong drar igång. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler badplatser öppnar för hundar

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 maj är den officiella inledningen på badsäsongen i flera halländska kommuner. I Halmstad ökar i år valmöjligheten för var du får bada din hund.

Tidigare har Västra stranden varit den enda anvisadehundbadstranden i Halmstad kommun under perioden 1 maj till 15september. På alla övriga stränder har det rått hundförbud.

Meninför årets badsäsong har kommunfullmäktige beslutat om nya lokalaordningsföreskrifter och dessa ger nu hundarna större möjligheteratt välja var de vill svalka tassarna under sommarhalvåret.

Officiella badplatser

Totalt hundförbud råder fortfarande på 20anvisade officiella badplatser vid hav och insjöar i kommunen.

Detnya är att på alla andra sträckor där emellan där det går att tasig ner till vattnet blir det tillåtet för hundar att bada.

– Dettidigare ordningsföreskrifterna var inte helt tydliga, men i ochmed det här och att vi nu också har kartor som visar exakt var varde officiella badstränderna börjar och slutar gör vi det klart ochtydligt var det är tillåtet att ta med hunden. Fortfarande gällerförstås att man ska ha sin hund under sådan kontroll att den intestör andra besökare, säger Sofia Warpman, kommunensstadsträdgårdsmästare.

Hund tillåtna i Kungsbacka

De officiellabadplatserna, som finns angivna på kommunens hemsida, är de ställendär kommunen tar ansvar för bland annat renhålllning ochprovtagning av badvattenkvaliteten.

Under vinterhalvåret – från 16september till 30 april – är det fortsatt tillåtet att ha med hundpå alla stränder.

I alla halländska kommuner finns anvisadehundbadplatser, förutom i Kungsbacka där hundar är välkomna på allabadplatser.

Fakta/ Här finns hundbaden i din kommun

Laholm

Under perioden 1 maj – 15 september råder hundförbud påbadstranden förutom på kommunens hundbadzon vid Kattvägen i norraSkummeslövsstrand. Hunden skall alltid vara kopplad.

Hylte

Hundarfår inte vistas på allmän badplats under badsäsong 15 maj – 15september, medan utandtag för anvisade hundbadområden vid sjöarnaJällunden och Unnen.

Halmstad

Hundar får inte vistas på de 20officiella badplatserna från 1 maj till 15 september. På övrigabadplatser är hundar tillåtna.

Falkenberg

Hundar är ej tillåtna påhavsstränderna från 15 maj till 15 september, förutom på treanvisade hundbadzoner vi Olofsbo, Skrea strand och Ugglarp. Viinsjöarna är hundarna tillåtna förutom på offentliga badplatsenHjärtaredssjön.

Varberg

Hundar får inte vistas på kommunalabadstränder under tiden 1 maj – 31 augusti. Anvisat hundbad finnsdäremot vid Getteröns tredje vik.

Kungsbacka

Här finns ingetformellt förbud mot att ha hund på kommunala badplatser. Det ärdäremot inte tillåtet att ta ut hunden på brygga eller flotte. Förallas trivsel rekommenderas att du håller din hund avsides.

Källa:Kommunernas egna hemsidor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.