Foto: SVT

Fler miljögifter efter tunnelborrning

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare miljögifter har hittats i centrala Varberg i samband med provborrningarna för järnvägstunneln.

Trafikverket har tidigare funnit farliga ämnen i de undersökningar man gjort inför den nya Varbergstunneln. Nu har man hittat nya fynd.

– Det här hade vi inte kännedom om innan. Men vi är inte överraskade, säger Jesper Mårtensson, ansvarig för miljö och tillstånd på Trafikverket.

Bygget av Varbergstunneln

Det är ett nytt område inom kvarteret Renen, i korsningen mellan Magasinsgatan och Västra Vallgatan, som lösningsmedlet hittades. Medlet är cancerframkallande men utgör ingen fara för allmänheten, menar Trafikverket. Däremot anser de att arbetsmiljön för de som ska arbeta med tunnelbygget måste ses över.

– Det blir en arbetsmiljöfråga. Det kan vara farligt om man utsätts för medlet under en längre tid, därför måste man vidta säkerhetsåtgärder för de som jobbar. Och för miljöm är det inget bra ämne, säger Jesper Mårtensson.

Under nästa år kommer arbetet fortsätta med att undersöka marken där tunneln ska byggas.

– Vi kommer sammanställa allt material och i början av april hoppas vi kunna se om det blir några konsekvenser, om det är något som kommer påverka tunnelbygget eller inte, säger Jesper Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Varbergstunneln

Mer i ämnet