Foto: TT

Fler nödsamtal rings i Halland under midsommarnatten

Publicerad

Till helgen firas midsommar över hela landet. Precis som tidigare år väntas 112-samtalen öka kraftigt. Förra årets midsommarnatt ringdes 204 nödsamtal i Halland. Det är en ökning med 40 procent mot en vanlig fredagsnatt.

– Vid midsommar finns flera faktorer som ökar risken för akuta händelser. Många reser långa sträckor, dricker mer alkohol än vanligt, badar eller är på sjön. Dessutom har vi de traditionella faktorerna som ökar 112-samtalen; lön och möjligen vackert väder, säger Maria Khorsand, vd vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Ligger högre än rikset

Förra året ringdes 204 nödsamtal i Halland mellan klockan 18 och 06 på midsommarnatten. Det kan jämföras med 145 en vanlig fredagskväll med samma tidsram.

Midsommar

Halland ligger något över riksgenomsnittet. I Sverige som helhet ringdes 6 749 nödsamtal under midsommarnatten, vilket är 1 420 (27 procent) fler nödsamtal jämfört med en vanlig fredagsnatt samma år.

Tre tips för en säkrare midsommar

1. Starta resan i tid – minska risken för olyckor

Stressade bilförare kan ta onödiga risker. Ta det lugnt i trafiken så att alla kommer fram tryggt till sitt midsommarfirande.

2. Ta reda på adressen, så att vi kan hitta dig om olyckan är framme

SOS Alarm har inte laglig rätt att se din exakta position när du ringer från mobiltelefon. Skriv upp adressen om du åker till en ny plats eller ladda ner en app du lätt kan hitta koordinater med i din smartphone, t ex ”Viltolycka”.

3. Var nykter vid ratten, både i bil och båt

Midsommar är en helg som många förknippar med alkohol. Om du dricker, håll dig borta från både ratt och roder tills du är helt säker på att alkoholen har gått ur kroppen.

Källa: SOS Alarm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Midsommar

Mer i ämnet