Foto: SVT

Flygklubb: ”Ofattbart och helt absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens krasch med ett ultralätt flygplan i Fjärås har fått den lokala flygklubben att reagera. De är oförstående till att piloten valde att lyfta i samband med snövädret.

– I det här fallet är jag överlycklig att vi inte var med om ett dödsfall, säger Tonny Tunared.

Tonny Tunared är ordförande i Kungsbacka Ultralätt flygklubb Kulflyg och han förstår sig inte på flygningen.

– Den här killen ringde mig dagen innan och frågade hur fältet såg ut. Jag svarade att det var blött men att han troligtvis kan komma ner med ett ultralätt flygplan. Sen blev vädret som det blev och jag kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att han faktiskt skulle komma, säger Tonny Tunared.

”Ofattbart och helt absurt”

Piloten flög från Sörmland och hade ett ärende i Halland, därav behövde han landa i Fjärås. Efter sitt ärende skulle han tillsammans med en passagerare flyga hem igen och då, enligt uppgifter från Sjö- och flygledningscentralen, ska han ha fått problem vid starten.

LÄS MER: Ultralätt plan har kraschat i Fjärås

– En kapten är alltid en kapten. Man kan inte ta beslut åt en då. Ser vi att någon är berusad så stoppar vi såklart dessa att åka upp i luften. Men gällande den här flygningen så är han en erfaren pilot.

Varför tror du ens han flög i snökaoset?

– Inte den blekaste. Det finns vissa regler och som rutin kollar man väderleken innan. Jag vill helst inte spekulera i varför han flög, säger han.

Planet ägs av privatperson

Enligt Trafikverkets register ägs flygplanet av en privatperson, och på pappret ska planet vara fullt dugligt.

– I det här fallet är jag överlycklig att vi inte var med om ett dödsfall här under söndagen, säger Tonny Tunared.

Piloten utreds för misstänkt vårdslöshet i flygtrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.