Planet körde in i strömkablar. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ultralätt plan har kraschat i Fjärås

Publicerad

Ett ultralätt plan har kört in i elledning och sedan kraschat vid Fjärås söder om Kungsbacka.
– Två personer som färdades i planet har skadats, men det sägs till en början att det är av lindrigare art, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

Det var vid 11.57 som larmet om flyghaveriet nådde SOS.

– Han fick problem när han skulle starta. Han fick inte den lyftkraft som behövdes och körde sedan in i en elledning och kraschade, säger Lotta Nilsson, räddningsledare vid Sjö- och flygledningscentralen.

”Det var ju snökaos”

Ett ultralätt flygplan har kraschat i Fjärås söder om Kungsbacka. Foto: SVT

Ett vittne till händelsen var Linda Söderblom som bor granne med flygklubben.

– Jag var ute bland hästarna på gården och såg när det lyfte. Jag reagerade på att de skulle upp och flyga i detta oväder. Det var ju snökaos. Sikten var så dålig så jag såg inte kraschen, säger Linda Söderblom.

LÄS MER: Flygklubb: ”Ofattbart och helt absurt”

Räddningstjänst och polis larmades till platsen.

– Jag hörde ambulans och pådrag men tänkte inte att det skulle kunna vara planet. Men sen läste vi att det handlade om det., säger Linda Söderblom

Larmade själv

– En av dem ombord ringde in själv via SOS till oss. Det var skönt för oss att höra att personer kan ringa och larma för då fick vi förhållandevis snabbt veta var de var, säger Lotta Nilsson.

Båda två är förda med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena klagade på bröstsmärtor, medan den andra inte är skadad.

”Inte optimalt väder att flyga i”

Hur vanligt är det att man flyger med ett plan av den här typen under sådana här väderförhållanden med snö och kraftig vind?

– Det är lite ovanligt att man flyger i det här vädret. Vi tänker att det inte är ett optimalt väder att flyga i när det är så här, men vi vet inte vilken påverkan vädret haft och kan inte uttala oss om det.

Polisen har nu inlett en förundersökning om misstänkt vårdslöshet i flygtrafik. Olycksplatsen är avspärrad för att polisen ska kunna göra en undersökning.

Tågstopp

Tågtrafiken mellan Kungsbacka och Varberg stoppades vid klockan 12 eftersom Trafikverkets tekniker ska undersöka om det blivit några eventuella skador på ledningarna vid olycksplatsen. Strax efter 12.30 öppnade de upp ett spår igen. Nu jobbar de med att syna ledningen på det andra spåret.

– Det kan bli lite förseningar om det blir trångt eftersom tågen får turas om att köra på det öppna spåret, säger Beisi Sundin vid Trafikverkets pressjour.

Det andra spåret ska enligt prognos öppnas igen vid midnatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer