Arkivbild. Foto: TT

Flyktingbarn placerades hos grovt kriminell

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn och uppmaningar om att vara ”flexibla i krisläget” gjorde att Halmstad kommun placerade åtta barn hos ett nystartat företag. Nu har det visat sig att företaget styrts av en man med kopplingar till ett kriminellt MC-gäng.

På onsdagen presenterades en granskning av Dagens Nyheter som avslöjade vem som egentligen låg bakom verksamheten i Laholm där flera barn placerats av socialförvaltningen i Halmstad.

När Halmstad kommun i höstas blev desperata i jakten på boende till åtta barn så familjehemplacerades barnen hos ett nystartat företag som uppvaktat kommunen. Detta trots att det boende som företaget erbjöd, en lokal i Laholm, saknade tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

– I höst kunde vi inte ha gjort någonting annorlunda. Inte när det kommer sju ungdomar om dagen och vi måste hitta boenden, säger Eric Semb till SVT Nyheter Halland.

– Vi hade kunnat hyra lokalerna av dem tills de hade fått Ivo-tillstånd och så bemannar vi tillsvidare upp med vår personal.

”Flexibla i krisläget”

För DN berättar Eric Semb att de såg lösningen som en administrativ hantering som var ett exempel på migrationsminister Morgan Johanssons (S) uppmaning, att vara ”flexibla i krisläget”.

Det aktuella företaget skulle drivas av en göteborgare i 30-årsåldern som stod som VD och delägare för företaget. Dock visade det sig att mannen snart skulle misstänkas för att vara bulvan åt sin äldre bror, något som just nu utreds av åklagarmyndigheten.

Känd i undre världen

Enligt DN så har den äldre brodern, som är i 40-årsåldern, flera gånger dömts för grova brott och han ska bland annat ha hjälpt ett kriminellt MC-gäng att bygga upp sin verksamhet i Göteborg. Mannen ska vara ett känt namn i Göteborgs undre värld, skriver tidningen.

Strax före jul greps mannen och senare i vår väntas Mats Sällström, chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren, enligt DN väcka åtal för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. I ett yttrande från Kriminalvården som lämnats in till Göteborgs tingsrätt slår de fast att mannen ”har kopplingar till grov organiserad brottslighet”.

I samband med gripandet fick Eric Semb, kvalitetschef på socialförvaltningen i Halmstad, besked om det inträffade. Ändå fick barnen bo kvar på familjehemmet i Laholms kommun till mitten av januari. Då hade barnen bott där i fyra månader men ska enligt de regelbundna inspektioner kommunen gjorde haft det bra.

Kriminella på väg in i branschen

Skatteverket uppger för Dagens Nyheter att de och Ivo haft misstankar om att kriminella gäng på allvar kan vara på väg in i familjehems- och HVB-branschen.

– Vi tittar på var vissa aktörer finns och om de finns där pengar kan tjänas på det offentliga. Vi vet att där pengar betalas ut, dit beger de sig, säger Pia Bergman, som arbetar på Skatteverket med att granska organiserad brottslighet, till DN.

Vill göra sig oberoende

Enligt Eric Semb bygger Halmstad kommun just nu ut den kommunala verksamheten med HVB-platser, så att man ska göra sig oberoende av privata aktörer i framtiden. Till det aktuella företaget betalade Halmstad kommun 2.500 kronor per barn och dygn. Även Helsingborgs kommun hade placerat barn på boendet och totalt ska kommunerna ha betalat miljontals kronor till företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.