En helt ny verksamhet ska byggas för att ta hand om de ensamkommande barnen. Foto: SVT

Flyktingbarn ska få bättre mottagande

Uppdaterad
Publicerad

Socialförvaltningen i Halmstad startar en helt ny avdelning som ska ta hand om frågor som rör ensamkommande flyktingbarn.

– Men denna organisation rustar vi oss för ett bra mottagande av unga människor som är på flykt och att det blir så värdigt och rättssäkert som möjligt, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämnden i ett pressmeddelande.

Förra året räknade kommunen med att ta emot 37 ensamkommande flyktingbarn, men det blev fler än 150. Det stora antalet ensamkommande flyktingbarn har lett till stora problem för socialförvaltningen som i november Lex Sarah- anmälde sig själv för att man inte klarade av situationen.

Läs också: Kommuner betalar överpris för flyktingbarn

Sen id-kontrollerna vid Sveriges gränser infördes vid årsskiftet har trycket minskat men socialförvaltningen gör bedömningen att det kommer krävas stora insatser från kommunen de kommande fem åren. Enligt förvaltningen kan Halmstad ha ansvaret för uppemot 500 barn i slutet av året.

Läs också: Halland ökar mottagandet av ensamkommande barn

Den nya avdelningen, som startar så fort man rekryterat en chef, ska ordna boende för de ensamkommande flyktingbarn som anvisats av Migrationsverket. Den ska också ordna akut omsorg och tillsyn för de barn Halmstad är ankomstkommun för fram till Migrationsverket tar hand om dem.

”Bättre förutsättningar”

Avdelningen ska också ansvara för att Halmstads kommun har tillräckligt med familjehem, HVB- eller stödboende.

Den nya verksamheten kommer när den är färdig, bestå av 150 personer bestående av socialsekreterare och personal på boenden och akutboenden.

– Det har varit ansträngande för personalen som gjort ett stort arbete under hösten och vintern. Nu ges de bättre förutsättningar, säger Tord Johansson (S), vice ordförande i socialnämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.