Familjen Wanly hyr ett hus på Onsala-halvön sedan tre månader tillbaka. Foto: SVT

Flyktingfamilj lyckliga över sitt hus på Onsala

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Wanly som flytt från kriget i Syrien är en av få flyktingfamiljer i Kungsbacka kommun som fått ett eget boende att hyra. Ett litet hus på välbärgade Onsala-halvön blev deras ljus i mörkret och enligt integrationschefen är lösningen väldigt positiv för integrationen.

Det är kallt på golvet i det lilla huset på Onsala-halvön vid den svenska västkusten. Men det gör inget, berättar Mahran Wanly, för mannen de hyr huset av ska visa dem hur man eldar med ved i braskaminen.

I området där Mahran Wanly, hans fru Suhad Oudeh och barnen Linda, 18, Wassim, 15, och Firas, 8, hamnat så är intressena bland de boende bland annat golf och samhällsekonomi, i alla fall enligt Livsstillskartan. Det är enkelt att konstatera att Onsala är ett område där familjer som flytt från kriget i Syrien normalt sett inte hamnar.

I det här fallet har det dock blivit en fullträff. Kungsbacka kommun, som desperat söker efter privatpersoner som kan tänka sig att hyra ut rum eller bostäder till nyanlända som fått uppehållstillstånd, erbjöd familjen Wanly att hyra huset för tre månader sedan och de tackade ja i stort sett direkt. Dessutom, apropå intressen i området, hoppas Mahran snart hitta någon att utöva sin favoritsport med: tennis.

Familjen berättar att de stormtrivs i området.

– På morgonen när vi möter grannarna utanför så hejar vi glatt och pratar. De bjuder hem oss och vi dem. Jag gillar det verkligen, det är en trevlig plats, säger Mahran Wanly.

Firas, 8, kan tre språk

Både han och Suhad är högutbildade och hade bra jobb innan kriget bröt ut, men nu måste de lära sig svenska bättre, säger han.

– Om jag pratar ditt språk eller om du pratar mitt så kan vi röra vid våra hjärtan. Och det är det vi vill, vi vill röra vid svenskarnas hjärtan, lära oss den svenska kulturen och vi vill att de lär sig om vår. Det skulle göra det lättare för oss att leva här, säger Mahran Wanly.

Barnen däremot har, på bara ett och ett halvt år, lärt sig svenska och 8-årige Firas pratar nu tre språk; svenska, arabiska och engelska. Storasystern Linda pratar även turkiska.

– Jag tror att jag kan ha en bra framtid här i Kungsbacka. Jag kan fortsätta studera på universitet, få ett jobb och vara bra på mitt jobb. Man känner sig verkligen hemma, säger Linda Wanly.

Oroar sig för andra

Familjen oroar sig för andra syriska familjer som ännu inte fått något eget hem att hyra. De säger sig inse att de är lyckligt lottade när det gäller bostadsfrågan.

– Ja, jag hörde några vänner berätta att det var väldigt svårt att hitta någonstans att bo. Men jag tycker att jag hade tur som kom till den här kommunen, säger Mahran Wanly.

Dottern Linda håller med.

– Jag tänker att vi hade lyckan på vår sida att vi kunde hyra det här huset. Det är jättebra,  säger hon.

Saknar du att ha människor från kulturen ni kommer ifrån runt omkring dig här?

– Inte människorna men ibland saknar jag att prata arabiska även om jag kan göra det med min familj.

”Kungsbacka har inga segregerade områden”

På Kungsbacka kommun fortsätter det tuffa arbetet med att hitta bostäder till de nyanlända. Hittills i år har 133 dykt upp i kommunen men de flesta bor i genomgångsboenden. Men oavsett typ av boende så hamnar de nyanlända på olika ställen i hela kommunen.

– Det är oerhört positivt. Kungsbacka har varit ett relativt homogent samhälle så jag ser väldigt positivt på det här. Dessutom är det så att det är viktigt att familjerna och barnen kommer ut till olika delar och hamnar i olika skolor. Kungsbacka har inga segregerade områden i dag och det vill vi inte ha heller, säger Karin Martinsson, kommunens integrationschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.