”Det är jobbigt, det är mycket att hantera”, säger Britta Björkholm på Folkhälsomyndigheten om situationen i skolorna. Foto: SVT/TT

Folkhälsomyndigheten: Lärare inte mer utsatta för corona

Uppdaterad
Publicerad

Från Folkhälsomyndighetens sida finns en förståelse för att lärare känner oro för coronaviruset samt att det är svårt att hålla avstånd i skolan. Men att skolpersonal skulle vara mer utsatta än andra yrkesgrupper finns det inget som tyder på, enligt myndighetens egna undersökning.

Både förskolor och grundskolor har varit öppna under hela coronapandemin, och under hösten har gymnasieskolorna, till skillnad från i våras, hållts öppna. Men att samla så många personer på en och samma plats upplever många i personalen som en oro.

Detta gäller för distansundervisning

Fram till nu har det inte funnits utrymme för gymnasieskolorna att på egen hand besluta om distansundervisning om det inte finns särskilda skäl, så som en stor smittspridning eller att det finns för få lärare på plats. Däremot har man kunnat införa delvis distansundervisning för gymnasieelever om det inte gått att anpassa schemaläggningen så att eleverna kan undvika trängsel i kollektivtrafiken, en möjlighet som flera skolor använt sig av.

Coronapandemin

På onsdagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att regelverket för fjärr- och distansundervisning kommer att ändras från och med måndag 23/11. Gymnasieskolorna kommer från och med då få bedriva distansundervisning för att motverka trängsel.

I klippet berättar Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, om hur de ser på skolsituationen.

Här svarar smittskyddsläkaren i Halland på några frågor om skolan under pandemin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet