”På detta sättet glesar vi ut i skolan och minskar belastningen i kollektivtrafiken”, säger Johan Lyckaro, rektor. Foto: Anna Palmgren/SVT

Så gör LBS kreativa gymnasium för att glesa ut bland eleverna – har distans en dag i veckan

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget kan inte gymnasieskolorna själva bestämma att helt eller delvis ha distansundervisning. Men om det görs för att glesa ut i kollektivtrafiken är reglerna annorlunda. På LBS kreativa gymnasium i Varberg är eleverna hemma en dag i veckan.

– Det kan vara så att man inte vet vilka möjligheter man har, säger Johan Lyckaro, rektor på skolan.

Eleverna på gymnasieskolan sitter hemma en dag för varje årskurs. Detta var möjligt efter att rektorn ansåg att schemat inte gick att anpassa så att eleverna kunde undvika rusningstrafik, vilket är ett skäl för få bedriva undervisning delvis på distans. För att bedriva distansundervisning har det i övrigt krävts särskilda skäl, så som en stor smittspridning eller att det finns för få lärare på plats.

På onsdagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att regelverket för fjärr- och distansundervisning kommer att ändras från och med måndag 23/11. Gymnasieskolorna kommer från och med då få bedriva distansundervisning för att motverka trängsel.

I klippet berättar rektorn Johan Lyckaro om hur de resonerar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.