Utbildningsminister Anna Ekström: Större möjligheter till fjärr- och distansundervisning ska motverka trängsel. Foto: Berit Roald, TT / SVT

Stängda skolor och personalbrist – pressat läge i flera regioner

Uppdaterad
Publicerad

Stängda skolor, personalbrist och ökad elevfrånvaro – svenska skolan kämpar mot den ökande smittspridningen. Regeringen ger nu gymnasieskolor större möjlighet att använda distansundervisning.

Majoriteten av regionerna har gått upp i stabsläge och samtliga län rapporterar om ökad smittspridning. Det framkommer i länsstyrelsernas lägesrapporter för den senaste veckan, som SVT har gått igenom.

Skolan är hårt drabbad, enligt den nationella lägesbilden. Det rapporteras om hög sjukfrånvaro ”vilket kan medföra en risk för försämrade studieresultat och svårigheter att bedriva undervisning”.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

På flera håll är skolor stängda och i flera kommuner har man tagit beslut om att övergå till distansundervisning.

Regeringen ändrar regler

Utbildningsminister Anna Ekström meddelade på onsdagsförmiddagen att regeringen ger gymnasieskolor större möjligheter att gå över till fjärr- och distansundervisning. Tanken är att det ska motverka trängsel.

Andra sätt att undvika trängsel i skolan bör noggrant utredas innan man fattar beslut om fjärr- och distansundervisning, enligt utbildningsministern.

– Det bästa är närundervisning, det näst bästa är blandad närundervisning och fjärrundervisning. I sista hand kan det bli nödvändigt att gymnasiet övergår till fjärr- och distansundervisning, det vill jag undvika. Det gör vi bäst genom att ta ansvar tillsammans, säger Anna Ekström på pressträffen.

Träder i kraft 23 november

Utbildningsministern nämner också att eleverna kan undervisas i morgon- och eftermiddagsskift.

– Lärare och annan skolpersonal ska kunna arbeta hemifrån när de inte behöver vara på plats.

Ändringen träder i kraft på måndag den 23 november.

Så är coronaläget i skolor – region för region

Gävleborg: Fortsatt ökad spridning i de flesta av länets kommuner framförallt inom omsorg och skola. Lokala allmänna råd har införts.

Uppsala: Två kommuner rapporterar att smittspårningsenheten inte alltid hinner kontakta skolorna vid konstaterad smitta, vilket betyder att berörda inte alltid får information om smittspridning.

Blekinge: Ökande smittspridning både inom omsorg och skola. Personalsituationen är ansträngd inom skola och omsorgsverksamhet i kommunerna på grund av hög sjukfrånvaro/VAB. Rapporter om trängsel på bussar i tvåkommuner på morgonen när gymnasieelever ska till skolan.

Västerbotten: Flera klusterutbrott vid skolor i länet.

Södermanland: Strängnäs kommun har stängt ner en skola på grund av smitta.

Östergötland: I Norrköping har fler skolor infört distansundervisning. Arbetsbelastningen är hög inom skolverksamheten.

Kronoberg: Ljungby har beslutat om distansundervisning för gymnasiet terminen ut. Markaryd har återaktiverat krisledningsstaben.

Kalmar: Flera gymnasieskolor kommer att bedriva fjärrundervisning, vilket bedöms kunna avlasta kollektivtrafiken. En förskola stängd i Oskarshamn på grund av sjukfrånvaro och smittspridning. En skola i Emmaboda har delvis infört fjärrundervisning under vecka 47.

Västernorrland: Flera kommuner flaggar för ökad frånvaro och smittspridning inom skola. Omställning till distansundervisning har påbörjats i vissa kommuner. I Sollefteå har huvuddelen av gymnasiet övergår till distansundervisning under två veckor till följd av bekräftat smitta på en gymnasieskola.

Gotland: Enheter inom förskola, skola och gymnasium har rapporterat om konstaterat smittade och då främst personal. Brist på vikarier.

Örebro: Stort personalbortfall inom barnomsorg och grundskola riskerar påverka tillgång av annan samhällsviktig personal.

Västmanland: Gymnasieskolan i Västerås genomför 20-30 procent av sin undervisning som fjärr- eller distansundervisning.

Jämtland: Ett par gymnasieskolor i länet övergår till distansutbildning på grund av smitta bland elever och ökad smittspridning.

Stockholm: En försämrad situation beskrivs inom skola och omsorg jämfört med tidigare veckor.

Norrbotten: Ökad förekomst av distansundervisning inom gymnasieskolan. Gällivare kommun rapporterar om trängsel inom kollektivtrafiken och att bussarna blir överfulla vid vissa tillfällen, framförallt på morgonen i samband med skolstart. Föräldrar uppmanas att skjutsa barn till skolan.

Jönköping: Vissa problem kopplat till bussturer i samband med skolstart.

Halland: Flera kommuner rapporterar om ökad smittspridning i skola och omsorg med ökad trängsel i och med resor till och från skolan.

Värmland: Två skolor stängda under en kortare period i länet på grund av smitta. Kommuner rapporterar även oro kring smittspridning i skolverksamheten.

Fotnot: Vissa län har inte rapporterat någon särskild lägesbild gällande skolan i veckans rapport och finns därför inte med här.

Källa: Länsstyrelsernas veckorapporter (17 november)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet