Prostataförbundet: Inför organiserad testning i Halland – för att upptäcka cancern i tid

Uppdaterad
Publicerad

Av en slump upptäcktes Bo Kjellströms prostatacancer – vilket kan ha räddat hans liv. För att kunna bromsa sjukdomen behöver den upptäckas i tid, vilket testning kan bidra till. Flera grannregioner har redan tagit steget och infört testning för män över 50 år.

I klippet berättar Bo Kjellström, ordförande för prostatacancerföreningen i Halland, varför han tycker att det är viktigt att Region Halland agerar. Samt hur han själv reagerade när han fick beskedet om cancer.

Prostatacancerförbundets mål är att man ska införa screening för prostatacancer, alltså att kalla alla män till testning, något Socialstyrelsen än så länge avråder från nationellt. 16 av 21 regioner har tagit beslut om att införa organiserad testning enligt uppgifter från Regionala cancercentrum i samverkan.

Regionvalet 2022 Halland

Nekas testning

I Halland får prostatacancerföreningen dessutom uppgifter om att personer nekats testning på vårdcentraler, trots att man har rätt till det. För att förhindra att det fortsätter har de kontaktat ledningen för primärvården.

– Vi har inte fått något svar, men vi hoppas ju att de har gjort något, säger Bo Kjellström.

SVT har jämfört regionernas väntetider från diagnos till behandling över fem år, 2017-2021. I Halland var medianväntetiden 79 dagar under perioden. I Blekinge, Sörmland och Jönköping var väntetiden lägst, med en median på 63 dagar.

Väntetider behandling prostatacancer

Dalarna, 118 dagar i median

Uppsala, 114 

Skåne, 105 

Jämtland, 103 

Västerbotten, 95 

Värmland, 92 

Örebro, 89 

Norrbotten, 87,5 

Stockholm, 84 

Västra Götaland, 84 

Halland, 82 

Östergötland, 81,5 

Kalmar, 75 

Västernorrland, 73 

Västmanland, 72 

Jönköping, 71 

Kronoberg, 71 

Gävleborg, 70 

Södermanland, 68 

Blekinge, 66,5 

Gotland, - 

(siffrorna visar antal dagar i väntetid från diagnos till behandling under perioden 2016-2020. Resultat från grupper med färre än 5 fall redovisas ej separat.)

Källa: Nationella prostatacancerregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Halland

Mer i ämnet