Undersökningen borde gjorts från början, tycker Håkan Axelsson och Mattias Bengtsson i Föräldraföreningen på Getingeskolan.

Föräldraföreningen: ”Det är en delseger”

Uppdaterad
Publicerad

Det var efter torsdagskvällens möte med Getingeskolans föräldraförening som ansvariga tjänstemän och politiker läste rapporten om statusen på Getingeskolan. – Jag tror nog att det var på grund av oss de kom fram till det här beslutet, vi la fram det som stod i rapporten på ett lugnt och beskedligt sätt, säger Mattias Bengtsson, ledamot i föräldraföreningen.

– Det har varit två hektiska veckor. Sedan de första ryktena om allergifallen kom fram har vi jobbat energiskt med detta. Kommunikationen har varit bristfällig från kommunens del, och hade de bjudit in till mötet för en vecka sedan har vi kunnat lösa problemet redan då, säger Mattias Bengtsson, ledamot i föräldraföreningen.

”Det blev tyst i salen”

Efter att 30 elever och skolanställda sökt vård på grund av allergisymtom och problemen på Getingeskolan uppmärksammats i media bjöd barn- och ungdomsförvaltningen in föräldraföreningen till ett möte på tordsgskvällen. Och till skillnad från barn- och ungdomsförvaltningen så hade föräldrarna läst fastighetskontorets rapport.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

– Vi försökte lägga fram fakta på ett lugnt och beskedligt sätt och de verkade lyssna på oss, det blev tyst i lokalen, säger Mattias Bengtsson.

Och dagen efter kom beskedet, skolan evakueras.

– Det är en lättnad.

Hade kunnat ha lokaler redo

Beskedet från barn- och ungdomsnämnden är att eleverna i årskurs 6 får ledigt på måndag och får undervisning ute på tisdag och onsdag. De äldre eleverna är lediga måndag till och med onsdag i väntan på nya besked.

Hur ser du på lösningen att undervisningen ska bedrivas utomhus under tisdag och onsdag?

– Vilken lösning. Hade de bara lyssnat på oss i början av veckan, så hade det stått klassrum färdiga på Plönninge nu, säger Mattias Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

Mer i ämnet