Foto: Länsstyrelsen Halland

Förbjuds ha djur efter extrem vanvård

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna utanför Varberg förbjuds ha djur efter att inspektörer upptäckt grov vanvård på hennes gård.

Det är Länsstyrelsen som nu förbjuder en kvinna i 70-årsåldern att ha hand om djur.

Beslutet kommer efter att djurskyddsinspektörer i början av februari besökte en gård utanför Varberg. Där upptäcktes både vanvårdade och förruttnade djur instängda i ett stall.

Stallet var igenbommat och det fanns inget dagsljus där inne. Det låg flera döda djur på gården, tre döda får och fyra kor, bland stora högar av gödsel. En del djur såg ut att ha dött nyss. Andra såg ut att ha legat en längre tid.

– Det här är extremt. Djurhållning var inte känd av oss sedan tidigare, har länsveterinär Madeleine Beckman sagt till SVT Hallandsnytt vid ett tidigare tillfälle.

Fick avlivas

Dessutom fanns där levande får som såg ut att aldrig ha blivit klippta och som hade förvuxna klövar. Djuren hade inte sett dagsljus på mycket lång tid. Fåren forslades bort och fick avlivas.

I boningshuset hittades flera döda katter samt ett levande får som på grund av sitt dåliga skick fick avlivas.

Gården ägs av en kvinna i 70-årsåldern som bodde i fruktansvärda förhållanden. Kattkiss, avföring, döda djur och skräp fanns i hennes hus.

Kvinnan själv menar att djuren dött av ålder och fått ligga kvar.

– Det är tragiskt att det går så här långt. Det hade kunnat undvikas om vi hade larmats tidigare, säger länsveterinär Madeleine Beckman till SVT Hallandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.