– I vår idrott finns en väldigt stark norm med en vit man och vi ser osunda könsskillnader, säger Annica Lundström, breddidrottschef på Svenska golfförbundet.
72 procent av golfspelarna i Sverige är också män. Därför drog Svenska golfförbundet igång projektet Vision 50/50 och hittills har 75 av landets 460 klubbar nappat och vägleds i hur deras klubb kan bli mer jämnställd och inkluderande.
Bygga banor för kvinnor
– Många som slutar med golfen gör det för att de inte har någon att spela med. Och ofta är det kvinnor, säger Annica Lundström.
Klubbar som Örebro city golf, Hills GK i Mölndal och Sundsvalls GK har börjat med golfkurser för kvinnor. Andra jobbar med det sociala, att hjälpa till att hitta nya spelkompisar.
Det handlar också om hur banorna byggs. Genom att spela kortare banor ska fler få roligare med sin golf. På Haverdals GK i Halland uppmuntras kvinnor att spela från en kortare utslagsplats, oavsett handicap.
Efter projektet Vision 50/50 väntar andra målgrupper, säger Annica Lundström.
– Det handlar om alltifrån kön till ålder, sexuell läggning, etnicitet och funktionshinder.
”Ligger i vårt DNA”
Golf kan ju trots allt vara en ganska dyr sport, och har ett rykte om sig att vara en överklassport. Hur påverkar det tillväxten?
– Vi får fortfarande alltid höra det – att det ska vara rutiga byxor och så – och det ligger lite i vårt DNA. På 70- och 80-talet när golfen växte VAR det kopplat till högre social status och inkomst, och det ryktet lever kvar. Men kommer man väl ut till klubbarna ser man att det inte alls är så längre. Det har utvecklats till en folksport.
Vad innebär möjligheten att få friskvårdsbidrag för golf?
– Jag tror det är jätteviktigt. Det har ett signalvärde att de sporter som tidigare setts som mer exklusiva, som ridning och golf, blir en del av idrottsfamiljen.