Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klicka på klippet för att se området där anläggningen är tänkt att drivas, och för att höra varför flera är kritiska Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Planer på ny avfallsanläggning i Kungsbacka kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Närboende och Naturskyddsföreningen i Kungsbacka är kritiska till att företaget Swerock vill starta en upparbetningsanläggning i området Forsbergen, nära Gåsevadholms slott.

Området Forsbergen i Kungsbacka har pekats ut av kommunen som ett framtida bostadsområde och enligt Samhällsbyggnadskontoret försvåras det om anläggningen, som ska återvinna och krossa byggavfall, etableras. På onsdag, den 18 november, är det upp till nämnden för miljö och hälsoskydd att besluta om områdets framtid.

På bilder ser du en karta över var Swerock har ansökt om att få bedriva sin anläggning. Foto: Google Earth/SVT

Miljöfarliga ämnen vid naturområde

Förutom att flera bostäder ligger i närheten finns även Rolfsån, som klassas som ett Natura 2000 område, endast ett par hundra meter bort från den planerade anläggningen. I Swerocks ansökan framgår det att anläggningen kommer hantera miljöfarliga ämnen, vilket får Naturskyddsföreningen att reagera.

– Om det släpps ut lakvatten eller gifter som kan orsaka grumling och förgiftning i ån så kan det slå ut laxöringen och då kan inte heller flodpärlmusslan föryngras, säger Eva Anani ordförande i Kungsbacka Naturskyddsförening.

I klippet berättar närboende och Naturskyddsföreningens ordförande om sin oro inför den planerade anläggningen.

Natura 2000 skapades inom EU för att hejda utrotningen av djur och växter och för att hindra att deras livsmiljöer förstörs.

Natura 2000-områden utses med stöd av två EU-direktiv: fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet. Där listas 170 naturtyper och sammanlagt cirka 900 växt- och djurarter som särskilt värdefulla.

Medlemsstaterna har, med start år 1993, valt ut områden med utgångspunkt från listorna. Varje land ansvarar för förvaltningen av områdena och att de listade arterna och livsmiljöerna bevaras.

Natura 2000 ska bevara värdefull natur, men innebär inte något generellt stopp för pågående markanvändning eller utveckling av samhället. Det måste avgöras i varje enskilt fall vilka åtgärder som kan fortsätta och vilka som inte kan tillåtas.

Källa: Naturvardsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer