Medlemmar ur Nordiska Motståndsrörelsen. Arkivbild. Foto: TT

Förlorar jaktvapen på grund av medlemskap i nazistparti

Uppdaterad
Publicerad

Han är en hallänning med jägarexamen och egen jaktmark. Men är också medlem i nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen. På grund av medlemskapet tar polisen nu ifrån honom hans vapen.

Mannen har varit misstänkt för våldsamt upplopp vid en händelse för ett och ett halvt år sedan i Stockholm, men den utredningen är nedlagd utan att mannen åtalades eller dömdes.

Det är utifrån den utredningen som det har framkommit uppgifter om hans medlemskap i Nordiska motståndsrörelsen, vilket gör att polisen nu har beslutat att omhänderta hans två jaktvapen i väntan på permanent beslut om vapentillståndet ska dras in.

”Ingen medborgerlig rättighet”

Rörelsen har enligt Säpo en ”militärisk framtoning, en hierarkisk disciplin och en fascination för skjutvapen”. Däremot ska tidigare uttalade idéer om ett maktövertagande genom väpnad revolution tonats ner, enligt Säkerhetspolisen. Organisationen registrerade sig 2015 som ett politiskt parti.

Polisen skriver i sin bedömning att organisationen fortfarande har en våldsam framtoning och att flera anhängare har dömts och misstänkts för grova och ideologiskt motiverade våldsbrott.

”Att inneha skjutvapen är ingen medborgerlig rättighet”, skriver polisen. Vid en tillståndsprövning är det inte bara den enskilda personens egenskaper som ska vägas in utan ”även den miljö som vapeninnehavaren vistas i”.

Har överklagat beslut

Den halländske mannen har nu överklagat polisens beslut.

”Hans uppgift inom rörelsen är att skapa opinion genom att dela ut flygblad och delta i demonstrationer. Han deltar även i sociala aktiviteter så som studiecirklar och middagar”, skriver mannens advokat Tomas Kleiven i ett överklagande till Förvaltningsrätten i Göteborg.

Advokaten understryker att mannen inte är dömd för något brott och att han avlagt godkänd jägarexamen, har egen jaktmark och är medlem i ett jaktlag.

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med Kleiven som säger att mannen inte är intresserad av att uttala sig i media.

Hänvisar till sekretess

Anna Ladeborn Nilsson, sektionschef förvaltningsrätt rättsenhet Väst, kan inte säga om mannens vapen har tagits ifrån honom eller inte.

– Det råder sekretess så det kan jag inte uttala mig om, säger hon.

Beslut om att återkalla mannens vapenlicens har ännu inte fattats.

– Man beslutar först att omhänderta vapen och sedan görs en fortsatt utredning om personen är lämplig att inneha vapen eller inte, säger Anna Ladeborn Nilsson.

Får mannen jaga med någon annans vapen i nuläget?

– Just den här specifika personen kan jag inte uttala mig om, men om vapen är omhändertagna så får man inte det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.