Foto: TT

Förlorar symbol för bra badvatten

Publicerad

Badplatsen vid Hagöns camping i Halmstad har förlorat EU-symbolen för bra badvatten. Under de senaste åren har vattnet vid badplatsen haft för höga halter av tarmbakterier vid för många tillfällen.

Av totalt 27 provtagningstillfällen de senaste fyra åren har vattnet vid Hagöns camping vid fem tillfällen haft för höga halter av bakterierna E.coli eller Intestinala enterokocker och då klassats som dåligt. Höga halter av de här bakterierna kan leda till magont, diarré och kräkningar om man sväljer vattnet.

Läs mer: Kommunen: ”Bada inte vid Hagön och Haverdal”

Det här har lett till att badplatsen inför sommarens säsong nu har förlorat EU-symbolen för bra badvatten. Istället ska man nu sätta upp en skylt som informerar om att vattnet är dåligt.

Läckage från jordbruksmark

– Vi ska utreda om vi kan hitta källorna till föroreningarna. Ett arbete som kommer att ta tid. När och om vi hittar orsakerna till de förhöjda halterna ska vi göra vad vi kan för att förhindra, minska eller undanröja orsakerna till det dåliga resultaten av provtagningarna, säger Sofia Warpman, avdelningschef vid teknik- och fritidskontoret, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har det konstaterats att badet har vattendrag med dagvattenutlopp nära stranden och att det finns tillfällig föroreningsrisk vid kraftigt regn på grund av läckage från jordbruksmark i närheten.

Otjänligt vatten

Otjänligt vatten är ett tecken på att vattnet har blivit förorenat. Det innebär att minst en av bakterietyperna escherichia coli och intestinala enterokocker finns i höga halter i badvattnet, vilket kan leda till magont, diarré och kräkningar om man sväljer vattnet.

Det finns också en risk för att det i vattnet finns andra mikroorganismer som du kan bli sjuk av om du sväljer det. De vanligaste symptom är magont, diarré och kräkningar. I vattnet kan det också finnas mikroorganismer som kan ge klåda, öroninfektioner eller sårinfektioner. Dessa är mestadels naturligt förekommande och har inga kopplingar till föroreningar från till exempel avlopp.

Vattenproverna tas av kommunen, som också bestämmer om och hur ofta det ska ske. Vid alla så kallade EU-bad ska vattenprover tas minst tre, fyra gånger per badsäsong. Bad som inte är EU-bad har kommunen däremot inga krav på att ta prover vid.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.