Micael Bydén är överbefälhavare. Foto: SVT

Förr följdes fanan in i döden

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen besökte överbefälhavaren Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS för att överlämna förbandets fana eller standar. FMTS växer och rekryterar 50 nya tekniker till skolan i Halmstad så det var god tid att få sin egen förbandsfana.

Fälttecknet, standaren eller fanan har historiskt en mycket viktig plats för militären. På 1500 – 1600-talet hade varje kompani eller skvadron i Sverige sin egen fana. FMTS bildades 2005 och har sedan dess använt sig av Arméns tekniska skolas fana.

Förr slog varje soldat i en spik för att fästa fanduken på stången. På så vis hade man förbundit sig att följa sitt fälttecken ända in i döden. Att ta fiendens fälttecken efter att man segrat på slagfältet var därför en självklarhet. Att dö för fanan kan låta gammalmodigt men enligt överbefälhavaren fortfarande aktuellt.

– Man måste börja i uppdraget för Försvarsmakten. Vi är den organisation som med vapen i hand ska försvara det här landet, våra gränser och våra värden vi har här. Då handlar det om att förstå att jag kan bli tvungen att fatta det svåraste av beslut och då handlar det om mig själv eller någon annan som är här ovälkommet, säger Micael Bydén, överbefälhavare.

Under måndagen anlände överbefälhavaren till Galgberget i Halmstad och överlämnade FMTS fana enligt traditionell manér –  pompa och ståt.

Nyrekryterar

FMTS är inne i en rekrytering och kommer att växa avsevärt under fortsättningen av året. Nio av femtio tjänster har hittills rekryterats. Det är framförallt lärare som behövs för att utbilda fler tekniker.

– Det är ju helt annan försvarsmakt som man ser de senaste åren. Vi gasar och går framåt. Jag tycker det känns riktigt bra att vara chef för den här verksamheten. Målet är att vara färdiga med rekryteringen i år, säger Stig-Olof Krohné, chef FMTS.

Fanans utformning är en konstnärlig tolkning av blasoneringen. Konstnären i detta fall är Henrik Dahlström, heraldisk konstnär och grafisk designer hos statsheraldikern vid Riksarkivet.

– Fanan är jättevacker. Den är lila vilket betyder teknisk tjänst. Den har ett kugghjul, vilket betyder tekniker, avslutar Stig-Olof Krohné.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.