SVT:s förre kinakorrespondent Fredrik Önnevall Foto: TT

Förre Kinakorren: Därför vill Kina ha svenskt griskött

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande grisexport till Kina står för dörren, något som kan gynna svenska grisproducenter. SVT:s förre Kinakorrespondent Fredrik Önnevall menar att det svenska exportrådet är duktiga på att hitta nischer som landet kan utnyttja.

– Sverige ser en möjlighet att exportera sådant som inte blir mat för oss, säger han.

Det handlar bland annat om grisens fötter, tryne, kinder, öron och knorr. Delar av djuret som inte längre blir mat för oss i Sverige, men som i Kina används till en rad olika maträtter.

– Jag tror att Sverige ser det som en möjlighet att exportera delar av grisen som inte blir mat för oss, säger Fredrik Önnevall.

Mellan 2006 och 2009 var Fredrik Önnevall SVT:s korrespondent i Kina. Som kanalens första Kinakorrespondent startade han upp ett kontor i Peking 2005. Efter sin tid som Kinakorre återvände han till Sverige och gjorde programmet Kinas mat, där man fick följa med Önnevall runt i olika provinser och fördjupa sig i Kinas matkultur.

Till vänster: Mao Zedongs favoriträtt rödkokt sidfläsk. Till höger: Fredrik Önnevall träffar Dong Linfa, Mao Zedongs personliga kock. Foto: Per Anders Rudelius/Kultfilm

När en omfattande svensk grisexport till Kina snart kan bli en verklighet tror Fredrik Önnevall att idén om svensk kött tilltalar den kinesiska marknaden. 

– Många kineser ser på Sverige och Skandinavien som en mytomspunnen plats med lyckliga och hälsosamma människor. Och jag tror att just svenskt griskött slår an en känsla av kvalitet för kineserna, säger Fredrik Önnevall.

Grisdelar som inte används i Sverige

Samtidigt poängterar Fredrik Önnevall att grisnäringen i Kina redan är stor och att det svenskimporterade grisköttet endast skulle utgöra en liten del av den totala marknaden.

Det finns flera maträtter i Kina som använder sig av griskött och inte sällan tar vara på delar av grisen som vi i Sverige inte längre använder. Några exempel på både varma och kalla rätter är grisfötter med chilli och kokt skivat gristryne som serveras kallt.

– Nu när det snart är nyår i Kina kommer det säkert att kokas en hel del grisfötter, säger Fredrik Önnevall.

”Tycker nog vi är konservativa”

Vidare menar Fredrik Önnevall att Kina tar vara på hela grisen – något vi inte gör i Sverige längre. Grisfötter var till exempel länge en delikatess i Sverige men har nu försvunnit från de svenska talrikarna. 

– Om man ska vara lite självkritisk så tror jag att kineserna är lite modigare än vi svenskar på att prova lite annat. Vi förfäras av mycket och de skulle nog tycka att vi svenskar är lite konservativa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.