Därför ökar exporten av svensk gris till Kina. Foto: SVT/TT

Kina efterfrågar svensk gris

Uppdaterad
Publicerad

Kineserna intresserar sig alltmer för svenskt griskött. Ett nytt exportavtal mellan Sverige och Kina förväntas innebära ökade intäkter på 150 miljoner för de svenska grisproducenterna. På Skräddaregård i Getinge skulle ett sådant avtal öka lönsamheten.

Grisproducenten Hans Karlsson märker att konsumenten efterfrågar kött som inte är behandlat med antibiotika. Det gäller inte bara svenska konsumenter, utan också kinesiska.

För SVT Nyheter Skåne berättar Margareta Åberg på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, att hon under sina förhandlingsbesök i Kina flera gånger fått höra hur imponerade kineserna är över det svenska djurskydd, den låga antibiotikaförbrukningen och kretsloppet på gårdarna där man har sitt eget vatten och sin egen spannmål.

Ratar fläskfilén

Den kinesiska marknaden är intressant eftersom kinesiska konsumenter sätter större värde på de delar av grisen som det vanligtvis betalas lite för i Sverige.

– Kineserna tycker inte att en fläskfilé är någon hit. Det ska vara svansar och fötter – delar som vi får sämre betalt för i dag, säger Hans Karlsson.

Det är en stor marknad som väntar i Kina, där konsumtionen av griskött ökat med 142 procent mellan 1990 och 2017.

Unik knorr

Avtalet skulle innebära att svenska uppfödare får bättre betalt för sina råvaror. Men trots att Hans Karlsson eftersträvar närproducerat, har hans grisar något som många andra länder inte kan erbjuda.

– Vi är unika på den biten. Grisen har en svans med knorr på. Närproducerat är bäst, men vi måste ha intäkter på hela grisen.

Jobbar på avtalet

Ännu är inte avtalet klart utan en del förhandlingar återstår mellan Kina och representanter från LRF och Jordbruksverket. Bland annat kommer ytterligare en kinesisk delegation till Sverige senare i vår för att studera hur grisarna hanteras på slakterier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.