Hör Ingeborg Watz Forslund, områdeschef på Försäkringskassan, i klippet. Foto: TT/Försäkringskassan

Försäkringskassan: ”Ett glapp mellan de olika försäkringarna”

Publicerad

Carolina Andersson har en svår cp-skada och har assistans dygnet runt. Nu ser det ut som att hon nekas sjukersättning. Försäkringskassan kan inte uttala sig i det specifika fallet, men menar att det är svårare att få sjukersättning än aktivitetsersättning.

Från och med i juni så kan inte Carolina Andersson leva på sin aktivitetsersättning, eftersom hon då fyller 30 år. Istället fick hon veta att hon skulle söka sjukersättning. Nu har hon fått veta att ansökan kommer nekas. Försäkringskassan menar att alla möjligheter till jobb inte är uttömda.

Enligt Ingeborg Watz Forslund, områdeschef på Försäkringskassan, beror det på lagstiftningen och att det är en högre tröskel att byta ersättning.

– Aktivitetsersättning ställer inte lika stora krav, medan sjukersättning gäller för all överskådlig tid, säger Ingeborg Watz Forslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.