Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Omställningsforskaren Björn Forsberg säger att det inte går att fortsätta på samma nivå som nu om vi vill nå mål om klimatneutral sjöfart. Hör varför i klippet. Foto: SVT

Forskaren: Vi måste dra ner på fartygsfrakterna

Publicerad

Medan Europeiska Unionen jobbar fram ett lagförslag för att tvinga sjöfarten att bli fossilfri finns det de som menar att det även är omfattningen av sjötrafik som är en stor del av problemet.

– Vi kan inte hålla igång den här enorma globala handeln som vi har i dag, säger omställningsforskaren Björn Forsberg.

Sjöfarten är ett energieffektivt och därmed relativt miljövänligt sätt att transportera varor, men också en stor källa till utsläpp av växthusgaser enligt Naturvårdsverket och SMHI. Sjöfarten är dessutom så omfattande att det kan bli svårt att ersätta dagens fossila drivmedel i den omfattning trafiken behöver.

Författaren och omställningsforskaren Björn Forsberg menar att när samhället nu snabbt ska ställa om från fossil kraft så kommer det få stora konsekvenser för hela samhället.

Hör honom förklara i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer