Forskaren om resultatkraven inom vården: Många som väljer att lämna

Uppdaterad
Publicerad

Det administrativa arbetet för resultatmätningar tar tid och riskerar att få vårdanställda att lämna yrket, menar Erica Falkenström, som forskar om hälso- och sjukvårdens styrning. Hon ser också tydliga tecken på att regionledningar lägger för mycket vikt vid just mål och resultatuppföljning på bekostnad av de anställdas arbetsmiljö och hur det går för patienterna.

Erica Falkenström prisades nyligen av Statens medicinsk-etiska råd, bland annat för sin forskning om etisk kompetens i hälso- och sjukvårdens ledarskap. På längre sikt ser hon en risk för patientsäkerheten när anställda behöver lägga allt mer tid och energi på att fylla i olika mätningar under sina arbetspass.

Hon poängterar att ansvaret för vårdanställdas organisatoriska förutsättningar att bedriva en god och säker vård ligger på politiker, tjänstemän och de högsta cheferna inom hälso- och sjukvården. Personalens närmsta chefer riskerar att hamna i en lojalitetskonflikt när de dels ska ta hänsyn till krav uppifrån och samtidigt ha verksamhetens och de anställdas bästa i fokus.

I klippet berättar Erica Falkenström om konsekvenserna för de anställda när mål och resultat blir för stor del av arbetet inom sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.