Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Louise Adermark menar att det kan finnas risker med den höga nikotinhalten, pH-värdet och smaksättningen. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Forskaren ser hälsorisker med smaksatt vitt snus – vill se hårdare reglering

Publicerad

Nikotinforskaren Louise Adermark menar att det kan finnas flera hälsorisker med vitt snus. Nu efterfrågar hon skarpare reglering.

Vitt nikotinsnus smaksätts ofta. Kanske upplevs det som ”fräschare” än vanligt tobakssnus – men den relativt nya produktion kan vara skadlig för hälsan.

Det säger Louise Adermark, forskare på Göteborgs universitet.

Hör henne berätta i klippet ovan.

Det vita snuset lanserades 2016 i Sverige. Forskningen är begränsad, men efter att produkten etablerats i USA har mer studier kommit.

Louise Adermark menar att det vita snuset, som ofta innehåller hög nikotinhalt, både kan vara skadligt och mer beroendeframkallande. Nu efterfrågar hon en skarpare reglering.

Ökar bland högstadieelever

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har undersökt andel snusare i årskurs nio sedan 1974.

2023 års siffror visar den högsta siffran som hittills uppmäts bland tjejer i nian. Även andelen killar som snusar har under senaste åren ökat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur svårt är det att få tag på snus som minderårig? Hör Theo berätta. Foto: Naima Abdi/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.