Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här drabbar miljoner människor i världen varje år. Kan man förebygga en andel av dem gör vi förhoppningsvis stor skillnad”, säger professorn Markus Lingman. Foto: Emelie Skoog

Forskningsprojekt i Halland där AI ska förhindra hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dör cirka 5 000 personer i Sverige till följd av plötsligt hjärtstopp. Förhoppningen är Region Hallands forskningsprojekt ska sänka den siffran.

– AI hjälper oss att se mönster som människor har svårt att se. Mönster som förebådar plötslig hjärtdöd, säger professorn Markus Lingman.

Med hjälp av artificiell intelligens hoppas Markus Lingman kunna upptäcka vilka personer som är i riskzonen för plötsligt hjärtstopp – för att snabbt kunna vidta rätt åtgärder.

Det är det forskningsprojektet i Region Halland, som har koppling till både Högskolan i Halmstad och Sahlgrenska akademin i Göteborg, går ut på.

Följ med till hjärtmottagningen på Halmstad sjukhus i klippet ovan och se professorn Markus Lingman visa vad AI ska göra och hur hjärtstoppen ska förhindras.

Det pågår flera AI-projekt i region Halland. I klippet nedan hör du Markus Lingman svara på hur utvecklingen har sett ut och hur man ska säkerställa att AI gör rätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska patientsäkerheten garanteras? Kommer AI ersätta sjukvårdspersonal helt? Starta klippet för att höra professorn Markus Lingmans svar. Foto: Emelie Skoog/arkivbild SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.