Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Collegejackan på när skolfrågan debatteras. Roland Norrman (M) tror en ny skola kan locka elever från andra kommuner. Ove Bengtsson (C) är inte så övertygad. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Förslag om ny gymnasieskola vid tågstationen i Laholm – så här tycker politikerna

Publicerad

Fyra av tio partier i Laholm är för att det byggs en ny gymnasieskola vid järnvägsstationen. Är det som Moderaterna säger: Att en nybyggd skola vid stationsområdet blir ett lyft för Laholm? Eller har Centerpartiet rätt i att det helt enkelt är ekonomiskt ohållbart?

I klippet möts Roland Norrman (M) och Ove Bengtsson (C) för att argumentera för och emot förslaget.

Så tycker partierna i Laholm om nytt gymnasium vid stationen

SVT Nyheter Halland har frågat invalda partierna i Laholms kommun hur de ser på förslaget. Svaren här:

Laholmspartiet

Laholmspartiet är för att flytta gymnasieskolan ut till stationen, vi har drivit denna fråga i flera år nu, vi anser att det inte är bra att ha grundskola och gymnasieskola vägg i väg. Sedan kan vi ha en samverkan med Båstad när det gäller gymnasiet.

Liberalerna

Vi Liberaler tror inte på idén om gymnasium vid stationen. Eleverna själva är inte positiva till tanken. När nybyggnation av Lagaholmsskolan är klar, separeras den än mer från Osbeck och det är bra. Dyrt att flytta praktiska linjer. Vi tror heller inte, att Båstad är enbart positiva till samverkan. De har ju redan egna gymnasieskolor och närheten till Ängelholm.

Sverigedemokraterna

Vi är positiva vid tanken att placera gymnasiet ute vid stationsområdet och genom det låta Lagaholmsskolan överta Osbecks lokaler.Stationsområdet med sina goda kommunikationsmöjligheter kommer att i framtiden få en allt mer framträdande roll i Laholms utveckling. En skola är en stor investering man får leva med i 50 år framöver, då måste det vara väl genomtänkt och anses som det bästa alternativet.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är positiva till att flytta gymnasiet till stationen, under förutsättning att kollektivtrafiken från alla delar av Laholm kommer att fungera. Frågeställningen har från början kommit ifrån det dåliga skicket på Lagaholmsskolan, men där står inte vårt val mellan att renovera eller att bygga nytt, utan det viktiga är att eleverna får en så bra skolmiljö som möjligt. En stor fördel med att flytta gymnasiet till stationen, är att det då skapas utrymme i centrala Laholm för andra nyttigheter.

Socialdemokraterna

För oss finns det inte på den politiska kartan. Viktigt att vi utvecklar befintliga Osbeck så att vi kan ge stöd till företagen vad gäller kompetensförsörjning. Viktigast av allt är att kommunen inte har den ekonomin att vi kan bygga flera skolor vi berömmer att prio ett är en ny högstadieskola på nuvarande område för att maximalt använda redan befintlig infrastruktur

Kristdemokraterna

Vi vill inte bygga någon gymnasieskola vid järnvägsstationen. Ungdomarna efterfrågar inte det, utan vill att skolan ska ligga centralt i Laholm.

Medborgerlig Samling

Vi vill prioritera högstadiet före att bygga ett nytt gymnasium. Högstadiet måste stå färdigt inom något år. För annars måste Laholm sätta upp baracker för att eleverna ska få plats.

Miljöpartiet

Laholm måste ta ett samlat grepp vad gäller högstadie- och gymnasieskola. Vilka alternativ finns, vad kostar de, vilka fördelar , nackdelar finns med de olika förslagen? Vad tycker personal och elever? Därefter politiska beslut om hur det skall byggas och då är gymnasieskola vid stationen ett av alternativen. Att försöka skapa motsättningar och få partierna att profilera sig nu skapar bara osämja och politikerförakt.

Moderaterna och Centerpartiet

Se svaren i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet