På bilden till vänster ses en person hantera ett vitt pulver. Polisen har gjort flera fynd, vilket åklagaren nu presenterar under rättegången i Halmstads tingsrätt. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll/TT

Första rättegångsdagen i stort narkotikamål – åtta personer misstänks

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer i 20-årsåldern står åtalade misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott, penningtvättsbrott och brott mot vapenlagen. Enligt polisen handlar det om ett kriminellt nätverk som har varit verksamma i flera år. På måndagen inleddes rättegången vid Halmstads tingsrätt. Flera av personerna nekar till brott.

Personerna ska bland annat ha sålt kokain, cannabis och tramadoltabletter på olika adresser i Halmstad. Drogförsäljningen ska skett via en krypterad chattjänst där de misstänkta nådde ut till över tusen mottagare. Polisen har beslagtagit patroner, pistoler och hagelgevär som varit nedgrävda på olika platser i Halmstad.

– Vi har gjort olika fynd under året och jag skulle säga att det här är ett väldigt omfattande ärende, säger Mikael Höglin, gruppchef inom polisen i Halmstad, som arbetat med fallet.

Männen har kopplingar till flera olika kriminella nätverk i Göteborg och Stockholm men även internationellt, enligt polisen.

Organiserad brottslighet

Enligt åklagaren ska de misstänkta bland annat förvarat cirka 125 gram kokain och 51 narkotikaklassade tabletter under en bro i Halmstad. Vid platsen hittades även handskar, påsar, våg och andra föremål som ska ha använts för att förvara och packa narkotikan.

Ytterligare 16 personer, som misstänks ha köpt narkotika av de tilltalade, står åtalade.

Rättegången väntas pågå fram till mitten av juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.