Varbergshistorikerna Peter Börjesson fick äran att lämna över ”Bonden och Hästen” till Varebergs kommun. Foto: Privat/SVT

Försvunnen varbergsstaty återfunnen – hittades vid husrannsakan

Uppdaterad
Publicerad

Bronsstatyn ”Bonden och Hästen” som sedan i somras varit spårlöst försvunnen från sin plats i Varberg har återfunnits. Den hittades av ett par i Göteborg i en häktad mans hyresbostad. Nu har den förts tillbaka till sin hemkommun.

– Jag befarade att den hade smälts ner. Så det känns fantastiskt att den hittats. Många har saknat den, säger lokalhistorikern Peter Börjesson.

Det var i juli som den skulpturen försvann från sin plats i Pilhagen. Peter Börjesson, som jobbat som guide i Varberg i många år, gick ut med ett hittelönslöfte till de som lyckades hitta den.

Göteborgsparet, som hyrde ut lägenheten, har enligt Peter Börjesson avböjt att ta emot hittelönen på 10 000 kronor. Pengarna ska istället gå till något lokalt välgörande ändamål.

Skulpturen ska undersökas på eventuella skador. Tanken är att den så snart som möjligt ska sättas tillbaka på sin ursprungliga plats i Pilhagen.

I klippet hör du Peter Börjesson berätta om hur skulpturen hittades.

Bonden och hästen

• Är 70 centimeter hög

• Skapad av konstnären Nanna Ullman som föddes i Danmark men flyttade till Sveirge

• Köptes in till Varberg år 1965 och är en del av kommunens konstsamling

• Står normalt sett i Pilhagen

Källa: Varbergs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.