Foto: SVT

Fortfarande oklart vad som fick gångbron i Halmstad att brinna

Publicerad

Det har nu gått drygt tio dagar sedan gångbron i centrala Halmstad fattade eld under nyårsnatten. Från Halmstads kommun säger man att bron kommer att vara fortsatt avstängd till åtminstone midsommar. Men vad som låg bakom branden är fortsatt oklart.

– Vi kan bara konstatera att den här händelsen har inträffat. Men vad det är som har orsakat branden, det vet vi inte i dag, säger Anders Thorén, chef på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad.

Polisen valde att lägga ner utredningen eftersom dom inte såg någon yttre påverkan på bron. Samtidigt menar Halmstads energi och miljö, Hem, att det enligt deras mätningar inte heller kan ha handlat om ett elfel.

– Vad som har orsakat själva händelsen eller hur det här utreds – det är inte en fråga för oss att ta ställning till. Vår uppgift att fixa till den här bron så snabbt som möjligt, säger Anders Thorén.

Omfattande skador

Men det kan ta tid. Bron har omfattande skador och den har rest sig med nästan 15 centimeter i ena änden. I bästa fall kan man byta ut en del av bron och kanske kan den då öppnas igen lagom till midsommar.

Vad är det värsta som kan hända?

– Det är att vi får fira ytterligare en nyårsafton utan bron. Det är det värsta scenariot, att det kan gå ett år innan vi lyckas laga den här konstruktionen, säger Anders Thorén, chef på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.