Allmänheten ombeds hjälpa till att rapportera in fynd av blåskrabba. Foto: Matz Berggren

Främmande krabba biter sig fast längs kusten: ”Stoppa den i frysen”

Publicerad

Nyligen fångades ett femtiotal av den främmande arten blåskrabba i mellersta Bohuslän. Nu vill myndigheterna även ha hallänningarnas hjälp att hålla utkik efter den objudna gästen längs kusten.

Blåskrabban är en av de senaste i raden av främmande arter som kommit till svenska vatten. Efter det stora fyndet i vattnen kring Svanesund i mellersta Bohuslän dras slutsatsen att den nu kan anses ha etablerat sig här.

– Den förökar sig snabbt och kan på sikt slå ut vår inhemska strandkrabba. Eftersom den är allätare konkurrerar den också om maten med flera andra kräftdjur vilket kan få allvarliga konsekvenser för vårt ekosystem, berättar Erland Lettevall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, för SVT Nyheter Halland.

Invasiv art

Det innebär att blåskrabban kan klassas som invasiv art. I en klassificering som gjorts av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, bedöms blåskrabban som en art med hög risk att få den stämpeln.

2018 rapporterades två fall av blåskrabban i Halland, vid Brottet och Ringenäs i Halmstads kommun. I år finns hittills inga rapporter.

Så tar du hand om blåskrabban

Länsstyrelsens går nu ut med information till allmänheten om att vara uppmärksam på vad man landar i sin krabbfiskehink och att rapportera in eventuella fynd av blåskrabban till Havs- och vattenmyndigheten eller länsstyrelsen.

Fångar du en fotograferar du den och skriver var den fångades. Men släpp inte tillbaka den i havet, som vi brukar göra med vår vanliga strandkrabba. Istället får du gärna ta med den hem och avliva krabban genom att stoppa den i frysen.

Är blåskrabban farlig på något sätt för den som fiskar upp den?

– Nej, den är helt ofarlig och den är enkel att fånga genom vanligt krabbmete, säger Erland Lettevall.

Kommer från Asien

Blåskrabban har sin naturliga hemvist i nordvästra Stilla havet, bland annat söder om Korea och runt Japans kuster. Där är den en naturlig del av ekosystemet.

Den kan ha tagit sig till Sverige på flera olika sätt. Det troligaste är att den åkt med i barlastvattentankar på fartyg eller liftat i små skrymslen på utsidan av fartygsskrov. Den finns sedan tidigare redan längs både Nederländernas och Danmarks kuster och kan även ha förts hit därifrån med havsströmmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer