Stor uppslutning var ett faktum när arkitekter visade förslag på Varbergs strandnära område Västerport.  Foto: Team EGA, Erik Giudice ArchitectsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Framtidens Västerport i Varberg 

Uppdaterad
Publicerad

Stor uppslutning var ett faktum när arkitekter visade förslag på Varbergs strandnära område Västerport. 

Stadsbyggnadsarkitekt Sten Hedelin var väldigt nöjd med arbetet.
– Jag blev glad och förtjust när jag såg de färdiga förslagen. Jag hoppas verkligen att Varbergsborna kommer för att se vilka spännande och kreativa möjligheter det finns, säger han. 

Det handlar om hur stadsdelen Västerport ska utformas i framtiden. Under lördagen visades olika illustrationer upp i Folkets hus. 

650 meter längs vattnet

Tillsammans har de tagit del av Varbergsbornas åsikter. När industrihamnen, bangården och stationsområdet flyttas från nuvarande läge kommer stora ytor mark bli lediga för stadsutveckling. 650 meter kaj för lastfartyg idag ska bli en förlängning av strandpromenaden. Det ska bli en plats med caféer promenad och andra mötesplatser. 

I september 2016 antog kommunstyrelsen ett  hållbarhetsprogram för Västerport som ska fungera som en guide både till kommunen och framtida byggherrar. Västerport ska ligga i framkant när det gäller allt ifrån hållbara byggmetoder till energiförsörjning och tekniska lösningar. 

Det är en tidkrävande planering med detaljplaner som ska skapas nästa år. Byggstarten väntas inte förrän 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer