”Vi vill göra månen till en permanent plats för människan”, säger universitetslektorn på Högskolan i Halmstad, Ross Friel. Foto: TT/SVT

Från Halmstad till månen – här utvecklas 3D-printing av månstoft

Uppdaterad
Publicerad

En liten del av mänsklighetens framtid på månen sker på Högskolan i Halmstad. Det handlar om att utforska möjligheterna att bygga saker på månen med hjälp av att 3D-printa månstoft. Syftet är att komma närmare en permanent bas på månen.

Det skulle vara svårt att från jorden frakta den typen av tunga och stora konstruktioner som skulle behövas för att bygga en permanent bas på månen. En 3D-skrivare som kan konstruera saker av månsstoft väl på plats på månen vore betydligt enklare.

Leder forskare i Storbritannien

Universitetslektorn Ross Friel på Högskolan i Halmstad leder en grupp forskare på två universitet i Storbritannien som jobbar med att utveckla möjligheten att använda månstoft i särskilda 3D-skrivare.

I klippet ovan berättar Ross Friel bland annat hur tekniken fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.