Månlandningen innebar en ovisshet in i det sista och i media diskuterades faran med att månens yta kunde vara ostadig. Spela klippet för att se hur månlandningen gick till. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Idag är det 50 år sedan människan for till månen

Uppdaterad
Publicerad

För exakt 50 år sedan fylldes området kring Cape Kennedy i Florida av människor som följde hur raketen Saturn V lämnade jorden.
Fyra dagar senare landade astronauterna på månen – i världshistoriens mest spektakulära rymdexpedition.

Den 16 juli 1969 hade få hushåll egna tv-apparater, ändå samlades över 530 miljoner människor vid de direktsända TV-programmen för att ta del av månäventyret. Det var då världens mest sedda program och i Sverige följde man expeditionen under flera dagar från studion i Stockholm och med korrespondenter på plats i USA. Intresset var enormt, även om bildkvaliteten från Nasa:s sändningar inte var något vidare till en början.

Riskerna var stora

Aldrig tidigare hade människor lagt sig i bana runt månen och i en landare tagit sig ner till månytan. Riskerna var stora och många faktorer okända, så när Neil Armstrong och Buzz Aldrin efter ett par timmar på månen klättrade upp i sin kapsel och åkte iväg var det nog inte bara Nasa som drog en lättnadens suck.

Plötsligt kom rymden lite närmare

Vissa kritiker menar att Apollo-projektet, som var inriktat på att sätta människor på en annan himlakropp, framför allt var en uppvisning i tekniska landvinningar och att de vetenskapliga framstegen var blygsamma. Men det TV-tittarna världen över upplevde var något annat. Plötsligt kom rymden lite närmare och gränserna för vad människan kan göra flyttades fram.

På lördag firar SVT Apollo-jubileet hela kvällen i SVT1. Det var då astronauterna klev ur kapseln och tog de första stegen på månen. Sändningen startar 18:15. På SVT Play finns även massor av filmer om månprojektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Månlandningen 50 år

Mer i ämnet