Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Pia Eriksson i föreningen Bevara Gällareds naturvärden tycker att man ska undanta platsen i Gällared. Foto: SVT

Gällaredsbor kämpar för att slippa vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs kommuns vindbruksutredning pekar ut det som en lämplig plats för vindkraft. Men planer på att placera verk i närheten av ”Hallands vackraste väg” i Gällared möter motstånd.

– Man ska absolut undanta sådan här fina platser, säger Pia Eriksson i föreningen Bevara Gällareds naturvärden.

Gekås äger marken och vill upplåta den till företaget EnBW Sverige, som vill etablera en vindkraftspark 1,5 km söder om Gällared. Det handlar om nio vindkraftverk med maxhöjd på 250 meter.

– Vi har hittat en bra plats och en landägare som är intresserad och i sådana lägen vill man följa upp. Ingenting är bestämt och det återstår många steg, säger Niels Reise, kommunikatör på EnBW, som välkomnar en dialog.

Valet 2022 Halland

Även om projektet bara varit ute på ett första samråd har Socialdemokraterna gjort ett tydligt ställningstagande mot att det byggs i området.

Gekås: Generelllt positivt till vindkraft

Gekås vd, Patrik Levin, vill inte kommentera projektet, men uppger att företaget generellt är positivt till vindkraft.

– Vi vill gärna vara med och ställa om till fossilfri energi. Det är också därför vi har solceller på nästan hela vår anläggning. Det som är intressant för oss är att kunna använda så lite fossilenergi som möjligt, säger Patrik Levin.

I klippet ovan berättar Pia Eriksson mer om varför  hon och föreningen Bevara Gällareds naturvärden inte vill ha vindkraftverk i området.

Så här splittrade är Falkenbergs politiker i frågan om fortsatt vindkraftsutbyggnad i kommunen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalstopp eller fortsatt utbyggnad av vindkraft? Se Falkenbergspolitikerna Anneli Andelén (C) och Per Svensson (S) om hur olika de tycker i frågan. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet