Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalstopp eller fortsatt utbyggnad av vindkraft? Se Falkenbergspolitikerna Anneli Andelén (C) och Per Svensson (S) om hur olika de tycker i frågan. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Vindkraften en vattendelare för Falkenbergs partier

Uppdaterad
Publicerad

Inställningen till vindkraft är en av valets hetaste frågor i Falkenberg och den splittrar nuvarande styret Framtid Falkenberg. Socialdemokraterna lovar att säga nej till nya vindkraftsområden på land. Ett mycket dåligt förslag, tycker Centerpartiet.

– Vi måste ha fram el, säger Anneli Andelén (C).

Havsbaserad vindkraft är något både Centerpartiet och Socialdemokraterna i Falkenberg föredrar. Men när det gäller utbyggnad med nya områden på land har partierna helt olika syn.

S vill ha totalstopp i kommunen eftersom Falkenberg har många verk i förhållande till de flesta andra kommuner i Södra Sverige

Valet 2022 Halland

– Vi har tagit vårt ansvar, säger Per Svensson (S).

– Vi ska leda utvecklingen, säger Anneli Andelén (C).

Se hur de båda toppnamnen för S och C i Falkenberg resonerar i klippet ovan.

Så tycker partierna

Partierna i Falkenberg tar ställning till förslaget ”Kommunen ska säga nej till nya vindkraftverk” i SVTs valkompass. Så här svarar dem:

Mycket bra förslag

Socialdemokraterna: ”Vi säger nej till nya områden för vindkraft eftersom vi redan tar störst ansvar i Västsverige och det inte finns några bra områden kvar för de nya superhöga 240 meters verken. Vill någon byta ut befintliga verk mot större är vi öppna för att titta på det.”

Kristdemokraterna: ”Falkenberg har redan stor utbyggnad av vindkraft, och utöver detta mycket vattenkraft, vi tar vårt ansvar. Vi ska inte fördärva vårt hav med vindkraft. Däremot är KD positiva till att redan förstörda områden, som utmed motorvägen, som har lägre vindkraftverk idag kan prövas för att bygga effektivare högre verk istället. Då får vi ut mer effekt, utan att det byggs verk på nya platser.”

Sverigedemokraterna: ”Absolut! Vi har redan förstört b la stora naturområden i vår kommun med vindkraftsparker. Glädjande är nu att vi äntligen har stoppat produktionen av fler vindkraftverk i kommunen!”

Ganska bra förslag

Liberalerna: ”Kommunerna ska ha stort inflytande över planering och etablering av vindkraftsparker. Även kunna stoppa ev. etablering. Som det ser ut nu behövs mer vindkraft men den kommer ofta i konflikt med andra intressen. Vindkraftetablering får inte ske på bekostnad av djurliv, fiskerinäring etc.”

Vänsterpartiet: ”Vi behöver bli självförsörjande på el i vårt land. Men vi löser inte detta lokalt i kommunerna hela vägen då elmarknaden ser ut som den gör. Fler kommunala satsningar är bara en del av ett större arbete på nationell nivå.”

Mycket dåligt förslag

Moderaterna: Partiet har inte lämnat någon motivering

Centerpartiet: ”Vi ska ta vårt ansvar för att fasa ut fossila bränslen och öka produktionen av förnybar energi.”

Miljöpartiet: ”Samma motivering som på fråga tre. Att i det här läget motverka etablering av förnyelsebar energi är ren idioti”

Vänsterpartiet: ”Självklart ska vi bygga ut den förnyelsebara energiförsörjningen! Därmed inte sagt att det inte kan finnas områden som är olämpliga för vindkraft, av olika skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet