Enligt Amra Salihovic, gymnasiechef i Kungsbacka, står skolan inför svåra avvägningar när det gäller att få ut elever på APL. I klippet förklarar hon mer. Foto: Ida Röök Svalander/SVT

”Vi går miste om framtida medarbetare”

Publicerad

Enligt Amra Salihovic, gymnasiechef i Kungsbacka, står skolan inför svåra avvägningar när det gäller att få ut elever på arbetsplatsförlagt lärande, APL. På ena sidan står nyttan med att eleverna får den arbetslivserfarenhet de behöver, på andra sidan risken för smittspridning.

I flera halländska kommuner har APL:en för länets gymnasieelever ställts in eller skjutits upp på grund av coronapandemin.

I klippet förklarar Amra Salihovic mer kring de avvägningar skolan tvingas göra, för att få ut så många elever som möjligt under rådande omständigheter.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

APL är en del av yrkesutbildningen och syftar till att eleven ska bli väl förberedd för sitt yrkesområde. Det är skolan (huvudmannen) som har ansvaret för apl:en. Enligt Skolverket ska arbetsplatsförlagt lärande förekomma på alla yrkesprogram i gymnasieskolan i minst 15 veckor.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.