Anna-Lena Nilsson, hembygdsföreningen Gamla Varberg, säger att det är hög tid att höja andelen kvinnliga gatunamn. Foto: SVT/Team: Spacecape, Sydväst arkitektur och landskap, OkiDoki! Arkitekter, iterio.

Gator i Västerport föreslås få kvinnliga namn

Uppdaterad
Publicerad

Manliga namn dominerar i dagsläget gatorna i Varberg. Men nu kan andelen komma att minska något – då delar av den nya stadsdelen Västerports gator föreslås få kvinnliga namn.
– Det ska bli riktigt roligt att se vilka namn som kan komma fram, säger Ann-Charlotte Stenkil (M) kommunstyrelsens ordförande.

Stadsbyggnadskontoret har nu föreslagit att ge alla gator i första byggetappen av Västerport kvinnliga namn, något som P4 Halland tidigare rapporterat om.

Det är namn på berömda kvinnor ut historien som blir aktuella.

Slarv från kommunen

I dagsläget är finns det endast ett tio-tal gatunamn i Varbergs kommun som har kvinnliga namn.

– Det tyder på en obetänksamhet. Jag tror egentligen att det bara är slarv, hoppas jag, från kommunen, säger Anna-Lena Nilsson, aktiv i hembygdsföreningen Gamla Varberg, som ger ett av sina förslag på kvinnor som borde få en gata namngiven efter sig i klippet.

I klippet svarar även Ann-Charlotte Stenkil (M) på om hon skulle kunna tänka sig att ge namn till en gata.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varberg

Mer i ämnet