Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya vindkraftverk kan vara på gång i Halland de närmaste åren när de nuvarandes livslängd håller på att löpa ut. I klippet berättar Lars Andersson från Energiföretagen om vad detta kan innebära. Foto: Anton Johansson/SVT

Generationsväxling av vindkraft i söder – ”Stort behov redan nu”

Publicerad

I län där vindkraften byggdes ut tidigt börjar den nu nå sin planerade livslängd vilket innebär att behovet och branschintresset av en generationsväxling ökar. Halland kan bli ett av länen dit moderniseringen kommer först.

Det rör sig om län som Gotland, Skåne, Kalmar och Halland. Vindkraften från 90- och 00-talen sjunger på sin sista vers och inom kort finns intresse av att byta ut de föråldrade verken från branschens sida.

– Det kommer bli kanske hälften så många verk, som är högre och producerar fyra gånger så mycket energi, säger Lars Andersson, vindkraftsexpert på branschorganisationen Energiföretagen.

I klippet svarar han på tre frågor om hur branschen ser på den nära förestående generationsväxlingen av svensk och halländsk vindkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Halland

Mer i ämnet