Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunilla Waldeman utanför Hishult pekar ut vindkraftverken några hundra meter från hennes hus. I klippet berättar hon vad det inneburit för hennes liv att bo i närheten av dem. Foto: Anton Johansson/SVT

Gunilla är granne med vindkraftspark: ”Låter som en torktumlare”

Publicerad

Gunilla Waldeman i Dansbygget och Lars Svensson i Brånalt har en sak gemensamt, de har båda vindkraftverk som sina närmaste grannar. Åsikterna om hur mycket de påverkar boendemiljön går däremot isär.

Gunilla och hennes man Bengt deltog i de kraftfulla protesterna mot vindkraftsplanerna utanför Hishult i mitten av 2000-talet. Idag har de levt med oljudet, som de beskriver det, från vindkraftsparken i över 15 år.

– Vi har inte ätit en enda middag i trädgården sedan dess, det går helt enkelt inte, säger Gunilla Waldeman.

Vindkraft i Halland

Lars störs inte av vindkraftverken

Några kilometer nordöst bor Lars Svensson och hans fru. De flyttade till sitt hus efter att vindkraftverken byggts, han har inte samma uppfattning om graden till vilken vindkraftverken stör.

– Det stör oss inte ett dugg, hade lika gärna kunnat vara träden det susade i, säger Lars Svensson.

I klippet berättar de om sina upplevelser av att bo inom 800 meter från ett vindkraftverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Halland

Mer i ämnet