Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Titta på klippet för att se hur skadedjursteknikern Kevin Kristiansen gör för att ta bort ett getingbo från en villa. Foto: Nanna von Essen/SVT Arkiv

Getingsommar – men ändå färre getingar än normalt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet utryckningar för att ta bort getingbon har ökat med 70 procent i år jämfört med förra året, både för Halland och för landet som helhet. Det vittnar skadedjursföretaget Anticimex om. Trots ökningen var det länge sedan det var ett ordentligt getingår.

Från 2013 och framåt började man se en trend med getingår vartannat år, men under den varma och torra sommaren 2018 upphörde trenden – sedan dess har getingsomrarna uteblivit.

Först nu, fem år senare, har skadedjursföretagen fått göra fler utryckningar igen, men getingarna är ändå betydligt färre än vad de varit under ett normalt getingår, enligt Anticimex.

Vädret påverkar utryckningarna

Niklas Holmberg tror dock att många getingbon återstår att upptäcka.

– Med tanke på vädret som vi har idag är inte folk ute i sina trädgårdar och anmäler problemen, så det finns rätt mycket getingbon att ta fortfarande, säger han.

Titta på klippet för att se hur skadedjursteknikern Kevin Kristiansen gör för att ta bort ett getingbo från en villa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.