Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska kunna lita på att vi hanterar skattemedel på ett korrekt sätt”. I klippet berättar Ella Kardemark (KD) om vad granskningen av ersättningen visat. Foto: Anton Johansson/SVT

Granskning visar: Flera politiker i Halmstad kan ha fått felaktig ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Ludvig Andersson (SD) är inte den enda politikern i Halmstad som kan ha fått pengar felaktigt utbetalda för förlorad arbetsinkomst. Kommunens genomlysning av utbetalningarna visar att en fjärdedel av de som kontrollerats inte är godkända.

Av 87 kontrollerade personer blev 56 godkända. 22 personer har inte kunnat styrka sitt inkomstbortfall och i 9 fall krävs fortfarande mindre kompletteringar.

Deltidspolitiker har rätt till ersättning för förlorad inkomst om de missar sitt ordinarie jobb i samband med deltagande i sammanträden inom ramen för deras uppdrag.

– Jag tycker inte att det här är ett bra resultat och jag hoppas att fler blir godkända när en fullständig genomlysning görs framöver, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott.

Det var efter att brister med utbetalningarna upptäckts i samband med stickprovskontroller under 2023 som en mer omfattande utredning tillsattes.

I klippet berättar Ella Kardemark (KD) vad den fullständiga genomlysningen visade och vad som händer med de felaktigt utbetalda pengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.