”Nu slipper man dra upp byxorna igen och gå och fråga efter mensskydd”, säger Ester Fagerlind. Foto: Ester Fagerlind, Jessica Gow/TT

Gratis mensskydd nu på plats på Osbecksgymnasiet i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Osbecksgymnasiet i Laholm delar nu ut fria mensskydd till eleverna. Istället för att gå till skolsköterskan och hämta mensskydd finns det nu tillgängligt via automater på två olika toaletter.

 – Det är helt fantastiskt bra, att det bara finns om man plötsligt upptäcker att det behövs. Särskilt för dem som får mens första gången. Och vi slipper ha ångest över att det är dyrt att köpa själv, säger eleven Ester Fagerlind i årskurs två.   

Tidigare i år föreslog vänsterpartisten Björn Abelli just detta i en motion, efter att några grannkommuner och andra regioner börjat erbjuda fria mensskydd. Enligt Osbecksgymnasiet ser man det som en jämställdhetsfråga och började undersöka saken efter en socialdemokratisk motion i riksdagen 2021.

 – Det startade en tanke i verksamheten, dåvarande elevhälsochefen nappade och tyckte att vi skulle erbjuda detta. Frågan har varit uppe i olika ungdomsforum och elevrådet. Eleverna är väldigt positiva och jätteglada för detta, säger rektorn Charlotta Eroldsson.

Automater på toaletter

Tidigare har gratis mensskydd funnits att hämta hos skolsköterskan.

 – Nu behöver eleverna inte gå och fråga efter det, så vi når fler nu. För vissa kan det vara genant att prata om.

Automaterna med skydd levererades till skolan för två veckor sedan och har därefter monterats på två olika toaletter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om mensskyddets historia i videon. Visste du till exempel att tampongen möttes av motstånd när den kom? Foto: TT/Videoblocks

Inte självklart för yngre elever

På Laholms kommunala grundskolor får de flesta fråga efter mensskydd hos skolsköterskorna.

 – Ett par skolor, till exempel Hishult, har kompletterande lösningar som en service till eleverna. Frågan är under politisk beredning, säger kommunens tf grundskolechef Hans Dahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.