Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maj Nygren tycker det är absurt att tjejer själva ska bekosta mensskydd i skolan och jämför det med att kondomer är gratis men att ha sex är ett val, det är inte mens. Foto: Klara Åkesson/SVT

Maj, 16, skrev förslag om gratis mensskydd i skolan i Båstad – blir nu verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Från en krönika på svensklektionen till verklighet för alla flickor i skolan. Nu installeras gratis menskydd på skolorna i Båstad, tack vare Maj Nygrens medborgarförslag.

– Det är roligt att kunna påverka, även innan jag ens fått rösträtt, hon

70 000 kronor kostar det att bekosta mensskydd under en kvinnans livstid. Det räknade Maj Nygren ut när hon skrev skoluppgiften i våras. Nu, en termin senare och numera gymnasieelev, är hon nöjd över att hennes förslag blivit godkänt av kommunen.

– Jag tycker att det är en jämställdhetsfråga och att det måste ändras. Det är sjukt att en kvinna ska betala så mycket pengar, säger Maj Nygren.

Tog eget initiativ

Initiativet till att skicka in krönikan som ett medborgarförslag kom från henne själv, och hon hade stöd från både lärare och familj.

– Vi pratar mycket politik hemma så jag visste att det gick att skicka in förslag. Jag tänkte: ”varför inte?” också blev det godkänt.

Hur reagerade du på att det gått igenom?

– Jag visste inte ens att det blivit godkänt förrän de ringde från tidningen, men så klart att det var kul, säger Maj Nygren.

Politiker backar förslaget

Utredningen om vilket företag som ska tillgodose mensskydden är under upphandling men planeras att bli klar under hösten. Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsens ordförande i Båstad, är positiv till Maj Nygrens initiativ.

– Vi arbetar för en ökad jämlikhet och det är klart att det är extra roligt att våra unga kan vara med och påverka vårt samhälle, säger Johan Olsson Swanstein.

Maj Nygren har dock inga planer på att lämna in fler medborgarförslag i närtid.

– Just nu har jag inga förslag men vi får se, kanske i framtiden, säger hon.

Se mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.