Nu har även Sävsjö beslutat att satsa på svenskt kött i kommunen. Foto: TT

Fortsatt svårt för grisbönderna

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommarens torka fortsätter göra det ekonomiskt tufft för de svenska grisbönderna. Trots dyra importer av spannmål går bönderna fortfarande på knäna. ”Vi ber till gudarna”, säger Margareta Åberg vid LRF.

I höstas tog alla reserver slut på foder åt gris och kor. Efter en lång sommar med dålig nederbörd och torka fick bönderna köpa in dyrt foder för att ens kunna mata djuren.

– När skörden blev dålig blir det mindre tillgång och då går priserna på foder upp, säger Margareta Åberg, ansvarig för grisfrågor vid Lantbrukarnas riksförbund.

Ingen reserv

– Spannmål fanns då att köpa men det blev väldigt dyrt. På grund av dålig skörd var man tvungen att köpa dyr spannmål.

För bönderna blev det en mardröm när de inte kunde producera eget spannmål utan fick lägga en förmögenhet på att köpa i Sverige eller importera.

– Bönderna kunde inte producera spannmål själv och eftersom priset har tredubblats så blev det väldigt jobbigt för grisbönderna.

Dyr och olönsam gris

En gris har nu blivit betydligt dyrare att göda än förut. Även kring korna har det blivit stora bekymmer.

– Fodret är 60 procent av kostnaden på att ta fram en gris och det är ett förskräckligt stort problem. Den halm som grisarna behöver till att strö och leka med blev en bristvara idag på grund av låg skörd även på halm. Även för kossorna har fodret blivit mycket dyrare än vad de ska vara på grund av stor brist.

Hur ser det ut i höst?

– Vi får be till alla gudarna att vi får regn och en bra sommar med en bra skörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.