Foto: TT

Historiskt lågt grundvatten – bevattningsförbud råder

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig har grundvattennivåerna varit så låga i Halmstads och Laholms kommuner som de är just nu. Från och med i dag råder därför bevattningsförbud i de båda kommunerna för att förebygga akut vattenbrist.

Klockan 11 på onsdagsförmiddagen beslutade Halmstad och Laholms kommuner gemensamt att utlysa ett bevattningsförbud.

Eftersom våren förde med sig för lite regn är grundvattennivåerna i vattentäkterna så låga att man kan hamna i en vattenbristsituation om förbrukningen inte minskas.

Vattenbrist

– Läget är ansträngt. Vi har inte mer än vattnet i vattenmagasinen att ta av och när det är slut så är det slut. Det här bevattningsförbudet är till för att vi ska spara på vattnet, säger Henrik Kellgren, avdelningschef på det kommunala bolaget Laholmsbuktens VA.

Tillåtet att tvätta händerna och koka pasta

Förbudet gäller för alla som har kommunalt dricksvatten och innebär att vatten i stort sett bara får användas till mat, dryck och hygien. Men du bör vara sparsam även i köket och badrummet.

– Man ska tänka på hur man använder vatten. Inte bara att man inte får vattna med vattenslang ute eller fylla sin pool och liknande, utan man ska vara sparsam även när man borstar tänderna eller duschar eller häller upp ett vattenglas, säger Henrik Kellgren.

Kan stänga av ditt vatten

Och för den som inte lyder kan det få konsekvenser.

– Den åtgärd som kan komma på tal är att vi stänger av vattnet till den som upprepade gånger bryter mot detta.

Enligt Henrik Kellgren har det aldrig hänt att någon av kunderna i Laholm och Halmstad fått sitt vatten avstängt.

– Man är ofta väldigt förstående inför det här förbudet.

Kan gälla till hösten

Bevattningsförbudet gäller tills vidare, och kan komma att vara kvar ända till hösten.

Vad behövs nu för att få rätsida på grundvattennivån?

– Massor av regn. Ungefär 200 millimeter på en månad behövs för att det ska börja vända. Förbudet kommer inte hävas den närmaste månaden, utan det är i höst vi pratar om, säger Henrik Kellgren, avdelningschef på Laholmsbuktens VA.

Låga nivåer i ytterligare två kommuner

Även i Falkenbergs och Varbergs kommuner är grundvattennivåerna låga. I fredags gick man därför ut med en uppmaning till kommuninvånarna att hjälpas åt att spara på vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet